Noodtoestand in vijf Californische gebieden door bosbranden

De gouverneur van Californië heeft de noodtoestand uitgeroepen in vijf gebieden die geteisterd worden door bosbranden. In Fresno, Madera, Mariposa, San Bernardino en San Diego moesten bewoners geëvacueerd worden.

Het afgelopen weekend brandde 18.000 hectare natuur uit in de Amerikaanse staat. Het is de ergste schade die Californië ooit heeft geleden door bosbranden. ‘Het is ongelooflijk. Het bosbrandseizoen, dat normaal in oktober en november valt, is nog niet begonnen en we hebben al records gebroken’, zegt een lokale brandweerman.

Zaterdag moesten ook meer dan tweehonderd kampeerders geëvacueerd worden met een helikopter. Ze waren het verlengd weekend gaan vieren in een resort in Maderas en werden verrast door de vlammenzee.

Er zijn nog geen doden gevallen, maar volgens de brandweer raakten 20 tot 30 mensen ernstig gewond. Op een luchthaven in Fresno is een medisch noodcentrum ingericht.

Leger

Door de noodtoestand uit te roepen kan de gouverneur meer middelen vrij maken om de getroffen gebieden te helpen en het leger inzetten. Het wordt ook makkelijker om contracten af te sluiten en mensen in te zetten zonder veel administratieve rompslomp.

Drie weken geleden riep de gouverneur ook al eens de noodtoestand uit in drie andere gebieden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20