Nog vóór Kerstmis een ‘quarantainevrije luchtbrug’ tussen Londen en New York

De Amerikaanse en Britse transportautoriteiten willen vóór Kerstmis een transatlantische luchtbrug tussen Londen en New York installeren. Dat melden verschillende Angelsaksische media. Passagiers uit ‘lagerisicogebieden’ in beide landen, die de verplaatsing maken, zouden niet onder de quarantaineplicht vallen. 

De VS en het VK zijn sinds kort in onderhandeling over de installatie van zo’n luchtcorridor. Vooraleer de pandemie de wereld platlegde was de verbinding tussen Londen en New York ’s werelds drukst bevlogen traject. In beide richtingen werden dan zo’n 30 vluchten per dag afgewerkt.

Amerikanen die Groot-Brittannië bezoeken moeten voorlopig na aankomst nog twee weken in quarantaine. Groot-Brittannië tracht met strenge quarantainemaatregelen nieuwe uitbraken van het coronavirus te voorkomen. Maar beide landen proberen nu een protocol uit te werken waarbij die beperkingen kunnen worden opgeheven. Tot nader order mogen Britten zelfs niet rechtstreeks naar de Verenigde Staten vliegen.

Ook een corridor ‘Boston – Frankfurt’

Het Amerikaanse Ministerie van Transport is ook met Duitsland in onderhandeling. Doel is om een gelijkaardige quarantainevrije corridor tussen Boston en Frankfurt tot stand te brengen. 

Op de luchthaven van Londen Heathrow is alvast de bouw van een testcentrum voltooid dat passagiers bij aankomst aan een coronatest onderwerpt. Heathrow is Europa’s drukst bezochte luchthaven.

De CEO’s van British Airways, Lufthansa, United Airlines en American Airlines hebben de regeringen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan al een schrijven gestuurd waarin wordt aangedrongen op een gecoördineerde hervatting van langeafstandsvluchten.

Een corridor tussen Londen en New York zou vooral Groot-Brittannië ten goede komen. De transitieperiode voor de Brexit loopt stilaan op haar einde. Ook de voormelde luchtvaartmaatschappijen zitten op hun tandvlees. Het luchtverkeer werd de voorbije maanden zo goed als gedecimeerd. Tienduizenden in de sector verloren daarbij hun job.

Eerder deze week bleek uit een rapport van de World Travel & Tourism Council (WTTC) dat reizigers en toeristen liefst uit het Verenigd Koninkrijk wegblijven vanwege de voortdurende onzekerheid over reisbeperkingen. Die maatregelen kosten het VK wel 69 miljoen euro per dag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20