Nog niet alle internationale merken hebben Rusland verlaten: Nike is daar nog steeds aanwezig

Net zoals tal van andere internationale bedrijven heeft Nike na de start van de oorlog in Oekraïne aangekondigd Rusland te verlaten. Volgens het persagentschap Reuters heeft het sportmerk die belofte nog niet ingelost. Afgelopen vrijdag waren er nog altijd Russische winkels van Nike open.

Sinds de start van het militaire conflict in Oekraïne hebben tal van internationale bedrijven, waaronder McDonald’s en Coca-Cola, aangekondigd dat ze hun Russische activiteiten (tijdelijk) staken. Ook de sportketen Nike heeft op 3 maart zo’n belofte gemaakt. We zijn intussen ruim een week later en tot op heden zijn er nog altijd Russische winkels van Nike open.

Onafhankelijke partners

In een reactie aan Reuters laat Nike weten dat de winkels die open zijn in handen zijn van onafhankelijke partners. Andere ketens die Rusland boycotten met sluitingen hebben ook al opgemerkt dat ze franchisenemers en partners niet zomaar kunnen verplichten om de deuren te sluiten. Daarom hebben sommige internationale ondernemingen, zoals de Amerikaanse pizzaketen Papa John’s, de ondersteuning van die partners stopgezet.

Nike heeft ook laten weten de informatie op zijn Russische website snel aan te zullen passen, waardoor het voor de Russische consument duidelijk wordt welke winkels al dan niet gesloten zijn. Als we de lijst van winkels op de site raadplegen zien we dat momenteel alle Russische winkels nog open zijn. Nike heeft welgeteld 93 winkels in Rusland.

De Amerikaanse sportkledingfabrikant heeft het wel al onmogelijk gemaakt voor Russen om online, via de webwinkel of app, kleren of andere spullen te kopen.

Lijst van grote ketens die nog actief zijn in Rusland

Nike liet begin deze maand overigens weten dat zijn stichting 1 miljoen dollar zal doneren aan het Kinderfonds van de Verenigde Naties en het Internationale Reddingscomité om de noodhulp te ondersteunen.

Het sportmerk is overigens niet het enige bedrijf dat zijn Russische activiteiten voortzet. Oekraïne heeft een lijst opgesteld van 50 bedrijven die op 9 maart nog actief waren in het land van de agressor. Sindsdien hebben enkele ketens uit die lijst, waaronder de fastfoodketen Burger King, aangekondigd dat ze de Russische activiteiten stopzetten. De lijst is met andere woorden niet up to date.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20