Nobelprijs Scheikunde gaat naar genetisch ‘knip-en- plakwerk’

De Nobelprijs voor scheikunde gaat dit jaar naar een duo dat de ‘genetische schaar’ CRISPR-Cas9 heeft ontwikkeld. Dankzij die techniek kan men DNA met zeer grote precisie wijzigen.

Het duo dat de Nobelprijs voor Scheikunde in ontvangst mag nemen bestaat uit de Franse Emmanuelle Charpentier en de Amerikaanse Jennifer Doudna. Ze ontvangen in totaal 10 miljoen Zweedse kronen (of 950.000 euro).

DNA met precisie wijzigen

Dankzij de techniek die ze ontwikkeld hebben is het mogelijk om het DNA van dieren, planten en micro-organismen te wijzigen met een zeer grote precisie. Volgens het Nobelcomité opent de CRISPR-Cas9-techniek dan ook een hele reeks mogelijkheden.

De revolutionaire techniek heeft onder meer al bijgedragen aan nieuwe kankertherapieën. ‘We hopen dat de techniek ooit gebruikt kan worden om erfelijke ziekten te genezen’, aldus het Comité. Al loert de controverse om de hoek.

Het bekendste verhaal is dat van de Chinese wetenschapper He Jankui, die met de techniek al 3 baby’s genetisch zou hebben gemanipuleerd. Hoewel de intenties nobel ogen – hij wilde de baby’s hiv-resistent maken terwijl hun vader het virus had – sloeg Jankui een ethisch twijfelachtig pad in. De vraag is namelijk waar de grens ligt bij het ‘crisperen’ van menselijk DNA: krijgen we straks onvervalste ‘designerbaby’s’?

Charpentier en Doudna zijn de zesde en zevende vrouw die de Nobelprijs voor Scheikunde in ontvangst mogen nemen.

Meer