NMBS boekt nagenoeg kwart miljard euro verlies

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 2,19 miljard euro, tegenover meer dan 2,23 miljard euro inkomsten het jaar voordien.

Het spoorbedrijf leed een nettoverlies van 249,7 miljoen euro, tegenover een winst van 164,6 miljoen het jaar voordien. Er wordt echter op gewezen dat het jaar voordien nog kon worden geprofiteerd van een meerwaarde van ruim 124 miljoen euro op de afsplitsing van de hogesnelheidstrein Thalys. Bovendien moest vorig jaar ook een bedrag van 138 miljoen euro worden afgeboekt op het vastgoed van het spoorbedrijf. Bij de operationele inkomsten kon een groei met 17,5 miljoen euro tot 60 miljoen euro worden geboekt.

Terreur

Ook de omzetdaling moet volgens het spoorbedrijf nagenoeg volledig worden toegeschreven aan de afsplitsing van Thalys, waar een inkomstenverlies met 40,5 miljoen euro werd geboekt. Daarnaast werd ook bij het nationaal reizigersvervoer een daling met 8,1 miljoen euro opgetekend, wat volgens de maatschappij aan de impact van de terreuraanslagen in Brussel in maart vorig jaar. Verder bleek dat een reeks terreinen van het spoorbedrijf in het gebied rond Brussel, Antwerpen en Gent in de boeken stonden ingeschreven tegen bedragen die niet meer aan de reële waarden zouden beantwoorden. Daarom werd beslist een minwaarde te boeken. De herwaardering van de vastgoedportefeuille gebeurde op vraag van de bedrijfsrevisor. Ook de volgende jaren zullen de immobiliën van het spoorbedrijf verder worden opgevolgd. Nog wordt opgemerkt dat de maatschappij eind vorig jaar een financiële schuld had van 2,98 miljard euro. Op één jaar tijd nam die schuld nog met 47,6 miljoen euro toe. Het bedrijf kan echter wel beroep doen op de ruggesteun van de federale overheid, die aan de NMBS en spoornetbeheerder Infrabel jaarlijks een budget van 3 miljard euro toekent. Die ondersteuning zal echter op termijn worden afgeslankt. In het kader van de strijd tegen het terrorisme kreeg de NMBS van de overheid ook een supplementaire dotatie van 9,78 miljoen euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20