Nikkei stijgt tot hoogste niveau sinds 1990

Nikkei, de belangrijkste beursindex van Tokyo, is maandag heel even gestegen tot 30.000 punten. Het is van 1990 geleden dat de beurskoers zo hoog ging.

De Japanse beursindex steeg maandag met 1,6 procent tot 30.000 punten, een recordhoogte in ruim drie decennia. Na de middagpauze was de koopgekte voorbij en noteerde de Nikkei 1,2 procent in de plus. Dat is nog altijd 9 procent hoger dan begin dit jaar.

Groei Japanse economie

Dat de Nikkei net vandaag 30.000 punten aantikt, is geen toeval. Uit overheidsgegevens die maandag bekend zijn gemaakt, blijkt dat de Japanse economie tussen oktober en december vorig jaar met 12,7 procent is gegroeid op jaarbasis. De voorlopige cijfers voor het bruto binnenlands product over het vierde kwartaal waren volgens het persagentschap Reuters hoger dan de gemiddelde raming van economen, die uitkwamen op een groei van 9,5 procent.

De sterke prestatie van de Japanse beursindex is ook te danken aan het soepele geldbeleid van de Japanse centrale bank. Sinds 2013 koopt de toezichthouder, onder impuls van de centrale bankier Haruhiko Kuroda, allerhande effecten op, zoals overheidsschulden en aandelen om zo de inflatie aan te zwengelen. Daardoor is de balans van de centrale bank sinds zijn aantreden verviervoudigd tot 710.000 miljard yen, of 5.600 miljard euro.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20