Nike begraaft topsportproject na dopingschandaal

Het Amerikaanse sportmerk Nike zet een punt achter zijn Project Oregon, dat achttien jaar geleden was gelanceerd om topsporters te begeleiden. Reden voor de beslissing is de dopingschorsing van hoofdcoach Alberto Salazar. 

Dat heeft Mark Parker, topman van Nike, aangekondigd. Salazar is recent wegens inbreuken tegen het dopingreglement voor een periode van vier jaar geschorst.

Marketing

‘De teloorgang van het Project Oregon is voor Nike een zware klap,’ zeggen Scott Soshnick en Eben Novy-Williams, sportspecialisten van het persbureau Bloomberg. ‘Nike is de grootste zakelijke partner van de sportwereld. De marketing binnen de professionele sport is een belangrijke pijler van het zakelijke succes van het Amerikaanse bedrijf.’

‘Door de huidige situatie rond Project Oregon is het voor de atleten moeilijk om zich optimaal op hun trainingen en wedstrijden te concentreren,’ aldus Mark Parker. ‘Daarom heb ik de beslissing genomen om Project Oregon te sluiten.’

Na een onderzoek van het United States Anti-Doping Agency (Usada) oordeelde een arbitragepanel dat Alberto Salazar betrokken was bij de handel in testosteron, dat op de lijst met verboden dopingproducten staat. Hij zou ook met bewijsmateriaal hebben geknoeid.

Daarentegen zijn er geen bewijzen gevonden dan Salazar de drugs aan de atleten had toegediend. Salazar heeft de aantijgingen altijd ontkend. Hij heeft aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan tegen de uitspraak. Parker zegt dat Nike ook in die fase Salazar blijft steunen.

Mo Farah

Alberto Salazar stond mee aan de wieg van het Project Oregon. ‘Het doel was om de geavanceerde technologie van Nike en trainingsmethoden te gebruiken om absolute topatleten te helpen opleiden,’ zeggen Soshnick en Novy-Williams. ‘Project Oregon vormde in de atletiekwereld een unieke combinatie van sponsoring en expertise.’

Het team werkte vanuit het hoofdkantoor van Nike in Oregon. Het initiatief boekte talrijke successen, onder meer met de Brit Mo Farah en de Amerikaan Galen Rupp. Na verloop van tijd begonnen echter allerlei geruchten rond Project Oregon de ronde te doen. Daarbij kwamen zowel de trainingsmethodes van Salazar als doping ter sprake.

Parker heeft wel gezegd dat Nike de atleten van het Project Oregon verder zal blijven bijstaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20