Strakke kledij nieuwslezeres vormt een probleem

Wanneer Martine Tanghe het nieuws voorleest zullen mannen makkelijker onthouden wat wordt gezegd dan wanneer de Franse Anne-Claire Coudray dat doet. En dat heeft niet enkel met de taal of met het uiterlijk te maken.

Uit een studie van onderzoekers Elizabeth Grabe en Leila Samson blijkt namelijk dat wanneer een nieuwslezeres strakke kleren aan heeft en rode lippenstift draagt, mannen minder onthouden dan wanneer diezelfde vrouw een jasje aanheeft dat de vormen niet accentueert en ze geen lippenstift opheeft. De onderzoekers lieten 390 mannen en vrouwen naar een 24-jarige nieuwslezeres kijken die onderwerpen presenteerde waaronder rentevoeten en vogelspotters. In één presentatie was de vrouw met opzet ‘seksueel aantrekkelijk’ gemaakt; in een andere presentatie was ze met opzet aseksueel gemaakt.

Mannen zijn gebaat bij aseksuele nieuwslezeres

Wat bleek? De mannen vonden dat het aseksuele nieuwsanker hoger scoorde op vlak van professionalisme; vrouwen zagen geen verschil. Daarna kregen de deelnemers een aantal meerkeuzevragen voorgeschoteld over de berichten die de nieuwslezeressen hadden gepresenteerd en over het uiterlijk van het nieuwsanker. Mannen beantwoordden de vragen beter wanneer ze de aseksuele vrouw hadden bekeken (6,5 op 10 tegen 5,4 op 10). Vragen over het uiterlijk van de presentatrice werden door de mannen nauwkeuriger beantwoord wanneer het de ‘sexy nieuwslezeres’ betrof. Ook vrouwen herinnerden zich de details over de sexy lezeres beter, maar statistisch gezien waren die scores niet significant. Sexual Cues Emanating From the Anchorette Chair: Implications for Perceived Professionalism, Fitness for Beat, and Memory for News,” Maria Elizabeth Grabe and Lelia Samson, Communication Research.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20