Google verdient 4,1 miljard per jaar aan nieuws, de uitgevers krijgen daarvan zero

De Amerikaanse zoekmachine Google heeft vorig jaar 4,7 miljard dollar (4,1 miljard euro) verdiend aan advertenties die het naast nieuws plaatst op Google Search. Dat blijkt uit een studie van de News Media Alliance (NMA), een vakvereniging die 2.000 Amerikaanse kranten vertegenwoordigt. De studie maakt deel uit van een onderzoek van het Amerikaanse Congres naar de relatie tussen Big Tech en de media.

“De media die deze nieuwsberichten maken krijgen daarvan niets van en dat moet veranderen,” zegt David Chavern, de voorzitter en CEO van de NMA. Ter vergelijking: de Amerikaanse media genereerden vorig jaar 5,1 miljard dollar (4,5 miljard euro) uit online reclame. Verder laat de NMA verstaan dat de inkomsten van Google nog een pak hoger liggen dan voormeld bedrag. Zo wordt de waarde van de gebruikersgegevens die Google verzamelt telkens iemand op een advertentie klikt niet in de berekening opgenomen.

Google houdt de meeste details over de inkomsten die het uit ‘search’ haalt geheim. De News Media Alliance baseert haar berekeningen dan ook op een studie die in 2008 werd verricht door Keystone Strategy

Nieuws steeds belangrijker voor Google en co

Nieuws wordt een steeds belangrijker inkomstengenerator voor Google. Zo is de consumptie van nieuwsberichten op Google Search tot zes keer groter dan die op Google Nieuws. Maar het wordt hoog tijd dat ook de media worden betaald voor de content die ze produceren, zegt Chavern. Google en Facebook zijn samen verantwoordelijk voor 80% van de trafiek die media op hun websites ontvangen. Maar dat doen ze niet uit een vorm van altruïsme. Integendeel, hun rol van tussenpersoon laat hen toe een groot gedeelte van de inkomsten voor zichzelf te claimen.

Als gevolg daarvan zijn de inkomsten van uitgevers de voorbije twee decennia enkel gedaald. De meeste media hebben besparingsrondes doorgevoerd of zijn gewoon verdwenen. Maar ‘Big Tech’ is gek op nieuws, besluit Chavern. 40% van de kliks op hun platformen zijn gerelateerd aan nieuws. Nieuws waarvoor Google niet betaalt. “Het is een lucratief zakenmodel, waarbij wij voor hen schrijven.”