Nieuwe Zijderoute China moet Beijing met Damascus verbinden

China zal bijdragen aan de heropbouw van Syrië. Dat maakten de heersers van beide landen, Xi Jinping en Bashar al-Assad, bekend. Assad is op bezoek in het Chinese Hangzhou, de eerste keer sinds 2004.

Waarom is dit belangrijk?

De Syrische burgeroorlog startte ondertussen maar liefst twaalf jaar geleden. Als reactie op het repressieve antwoord van de overheid tegen de protesterende burgers, wat uitmondde in de burgeroorlog, trof het Westen heel wat ingrijpende sancties tegen het regime van Bashar al-Assad. Ook in de eigen regio groeide Syrië uit tot de paria, toch tot afgelopen jaar. Verschillende Arabische landen zetten de deur naar een nieuwe samenwerking met het regime in Damascus open. Ook China lijkt daar wel in geïnteresseerd.

In het nieuws: Syrië krijgt Chinese gebouwen en infrastructuur.

  • "In het licht van de onstabiele en onzekere internationale omgeving, is China bereid om met Syrië te blijven werken in het belang van de vriendschappelijke samenwerking en het in stand houden van internationale eerlijkheid en rechtvaardigheid", zo verkondigde Chinees president Xi Jinping in Hangzhou. In die stad gaan trouwens zaterdag de 19e Aziatische Spelen van start. Xi en al-Assad zullen de opening bijwonen.
  • "China
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer