Nieuwe vorm van oplichting: valse corona-attesten tegen betaling

Tijdens de coronapandemie is er nieuwe vorm van oplichting aan het licht gekomen. Zowel in België als in het buitenland maken criminelen zich schuldig aan het maken van valse corona-attesten. Dat meldt VRT NWS.

De valse corona-attesten worden doorgaans aangeboden op sociale media, zoals Snapchat en WhatsApp. Wie een valse corona-attest koopt, kan kiezen welk resultaat op het attest staat. Opvallend: het prijskaartje is in sommige gevallen afhankelijk van het resultaat dat u wenst. Uit een steekproef blijkt dat er positieve attesten worden aangeboden vanaf 30 euro en negatieve attesten vanaf 20 euro.

De oplichters gebruiken onder meer het logo van laboratoria en valse doktersnamen om het document zo realistisch mogelijk te maken. In het buitenland zijn er al gevallen bekend waarbij de oplichters de attesten maken op basis van een officieel certificaat van een familielid of vriend.  

Strafbare feiten

Het is momenteel niet duidelijk of er in ons land op grote schaal valse attesten worden verkocht. Dat komt omdat de valse documenten moeilijk te onderscheiden zijn van de valse exemplaren.

Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen is een vals attest niet zonder gevaar. ‘Iemand die potentieel positief is, heeft dan een vals negatief attest op zak. Op die manier kunnen we onmogelijk nog controle krijgen op de transmissie van het virus. Op dit moment kan je dan ook geen waarde hechten aan zo’n attest’, waarschuwt hij.

Wie zelf overweegt om een document na te maken denkt best twee keer na. Vervalsing van officiële attesten is namelijk strafbaar in ons land. Er staan celstraffen tot tien jaar op, in combinatie met geldboetes. 

Interpol waarschuwde gisteren nog voor nieuwe vormen van criminaliteit die de kop opsteken tijdens de coronacrisis. De organisatie had het toen in het bijzonder over handel in nepvaccins.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20