Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Nieuwe test kan elke vorm van kanker opsporen in 10 minuten

Logo Business AM
Economie

07/12/2018 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Onderzoekers van het Australisch Instituut voor Bioengineering en Nanotechnologie (AIBN) aan de University of Queensland hebben een test ontwikkeld die snel en goedkoop elk type kanker kan identificeren. De diagnose kan op basis van bloed of weefsel van de patiënt. De Australische onderzoekers stelden vast dat bij alle kankers een identieke genetische handtekening kan worden geregistreerd.

De testresultaten kunnen ook elektronisch kunnen worden weergegeven. Daardoor zou het volgens de onderzoekers op termijn mogelijk worden om iedereen met een betaalbare en gemakkelijke test, geïnstalleerd op een smartphone, uit te rusten.

Rood of blauw

“Omdat kanker een uiterst gecompliceerde en variabele ziekte is, was het tot nu toe moeilijk om een eenvoudige signatuur te vinden die voor alle kankers identiek is, maar tegelijkertijd van gezonde cellen kan worden onderscheiden,” verduidelijkt onderzoeksleider Matt Trau, professor chemie aan de University of Queensland.

“Wel kon worden vastgesteld dat kankercellen bepaalde patronen vertonen die schril afsteken tegen gezonde weefsels. Deze unieke handtekening werd bestudeerd bij verschillende types borstkanker, maar ook bij kankers aan de darm, de prostaat en de lymfeklieren.”

“Het bleek echter ook dat de cellen reageren op wateroplossingen met gouden nanopartikels,” zegt professor Trau nog. “Wanneer de aanwezigheid van kanker wordt waargenomen, behoudt de oplossing zijn oorspronkelijk rode kleur. Wanneer daarentegen alleen gezonde cellen worden geïdentificeerd, wordt een blauwe kleur verkregen.”

Hoewel de test niet de exacte locatie van de kanker kan aangeven, kan een positieve reactie aanleiding zijn om tot verdere tests over te gaan en de aard van het probleem verder te onderzoeken. Bovendien is de test goedkoop en kan binnen een periode van tien minuten een resultaat worden verkregen.

Smartphone

“De diagnose biedt echt interessante opportuniteiten om een verbazend eenvoudige universele identificatie van kanker te verkrijgen,” vervolgt Matt Trau. “Bovendien is er voor de tests ook geen ingewikkelde laboratorium-apparatuur nodig.”

De test werd tot nu toe nog niet op mensen toegepast en er zijn nog verdere klinische onderzoeken nodig voor de technologie in praktijk kan worden toegepast. De voorlopige resultaten van het onderzoek zijn volgens de Australische wetenschappers echter bijzonder positief. Tot nu toe konden kankercellen immers met een nauwkeurigheid van 90 procent worden gedetecteerd.

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de tests ook bij andere soorten kankers kunnen worden toegepast. De wetenschappers hopen ook te kunnen bepalen hoe vroeg een kanker kan worden opgespoord, terwijl het concept in de toekomst mogelijk ook zou kunnen worden gehanteerd om de efficiëntie van een behandeling te meten.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO