Nieuwe test kan elke vorm van kanker opsporen in 10 minuten

Onderzoekers van het Australisch Instituut voor Bioengineering en Nanotechnologie (AIBN) aan de University of Queensland hebben een test ontwikkeld die snel en goedkoop elk type kanker kan identificeren. De diagnose kan op basis van bloed of weefsel van de patiënt. De Australische onderzoekers stelden vast dat bij alle kankers een identieke genetische handtekening kan worden geregistreerd.

De testresultaten kunnen ook elektronisch kunnen worden weergegeven. Daardoor zou het volgens de onderzoekers op termijn mogelijk worden om iedereen met een betaalbare en gemakkelijke test, geïnstalleerd op een smartphone, uit te rusten.

Rood of blauw

“Omdat kanker een uiterst gecompliceerde en variabele ziekte is, was het tot nu toe moeilijk om een eenvoudige signatuur te vinden die voor alle kankers identiek is, maar tegelijkertijd van gezonde cellen kan worden onderscheiden,” verduidelijkt onderzoeksleider Matt Trau, professor chemie aan de University of Queensland.

“Wel kon worden vastgesteld dat kankercellen bepaalde patronen vertonen die schril afsteken tegen gezonde weefsels. Deze unieke handtekening werd bestudeerd bij verschillende types borstkanker, maar ook bij kankers aan de darm, de prostaat en de lymfeklieren.”

“Het bleek echter ook dat de cellen reageren op wateroplossingen met gouden nanopartikels,” zegt professor Trau nog. “Wanneer de aanwezigheid van kanker wordt waargenomen, behoudt de oplossing zijn oorspronkelijk rode kleur. Wanneer daarentegen alleen gezonde cellen worden geïdentificeerd, wordt een blauwe kleur verkregen.”

Hoewel de test niet de exacte locatie van de kanker kan aangeven, kan een positieve reactie aanleiding zijn om tot verdere tests over te gaan en de aard van het probleem verder te onderzoeken. Bovendien is de test goedkoop en kan binnen een periode van tien minuten een resultaat worden verkregen.

Smartphone

“De diagnose biedt echt interessante opportuniteiten om een verbazend eenvoudige universele identificatie van kanker te verkrijgen,” vervolgt Matt Trau. “Bovendien is er voor de tests ook geen ingewikkelde laboratorium-apparatuur nodig.”

De test werd tot nu toe nog niet op mensen toegepast en er zijn nog verdere klinische onderzoeken nodig voor de technologie in praktijk kan worden toegepast. De voorlopige resultaten van het onderzoek zijn volgens de Australische wetenschappers echter bijzonder positief. Tot nu toe konden kankercellen immers met een nauwkeurigheid van 90 procent worden gedetecteerd.

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de tests ook bij andere soorten kankers kunnen worden toegepast. De wetenschappers hopen ook te kunnen bepalen hoe vroeg een kanker kan worden opgespoord, terwijl het concept in de toekomst mogelijk ook zou kunnen worden gehanteerd om de efficiëntie van een behandeling te meten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20