Nieuwe stimulusgesprekken duwen beurzen omhoog

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag goedgemutst de dag in. Toeristische aandelen vliegen op, vaccinbedrijven zitten in de ramsj. Met de maaltijdkoerier Doordash komt er vers bloed op Wall Street.

De drie grote Amerikaanse beurzen Dow Jones, S&P500 en Nasdaq winnen alle drie 0,2 procent bij de opening.

Vooral de toeristische sector doet het goed. Het cruisebedrijf Carnival gaat 1,6 procent in het groen, zijn concurrent Norwegian Cruise Lines wint 0,2 procent. De luchtvaartmaatschappijen American en Delta Airlines winnen dan weer allebei rond de 2 procent.

Vaccinbedrijven vallen echter even van hun voetstuk. Moderna gaat 2,2 procent onderuit, Pfizer verliest 0,5 procent. Alleen vaccinkandidaat Johnson & Johnson, die in zijn laatste fase zit, wint licht met 0,3 procent.

Doordash

De koersstijgingen komen er nadat het Witte Huis met een concreet stimulusplan kwam. Minister van Financiën Steven Mnuchin kondigde een plan van 916 miljard dollar (757 miljard euro) aan om de economie nieuw leven in te blazen. De onderhandelingen lopen echter nog en het plan moet nog door allerlei instanties goedgekeurd worden.

Maar er is nog meer goed nieuws woensdag: de maaltijdleverancier Doordash komt op de koersenborden in New York. Voorlopig werd er nog geen evenwichtskoers gevonden, maar de aandelen van zijn concurrenten reageren alvast goed op het nieuws. Grubhub doet er 5,7 procent bij, Uber gaat 0,8 procent hoger. Al kan dat laatste ook te maken hebben met de verkoop van zijn vliegende taxi’s.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20