Nieuwe mijlpaal voor 5G-connecties: dit jaar wereldwijd 1 miljard aansluitingen

Eind dit jaar zullen mobiele verbindingen van de vijfde generatie (5G) wereldwijd meer dan een miljard abonnees tellen. Dat niveau zal vooral door een sterkere adoptie van de technologie in China en Noord-Amerika kunnen worden bereikt. Dat blijkt uit een rapport van het Zweedse bedrijf Ericsson, fabrikant van telecomapparatuur.

Tegelijkertijd wijst het bedrijf er echter op zijn oorspronkelijke vooruitzichten voor dit jaar met 100 miljoen eenheden te hebben verlaagd. Die bijsturing bleek nodig door de negatieve impact van een zwakkere wereldeconomie en de onzekerheden rond de Russische invasie in Oekraïne.

Snelheid

Op het einde van het eerste kwartaal van dit jaar telden de onderzoekers van Ericsson wereldwijd ongeveer 620 miljoen 5G-verbindingen. Dat betekende een stijging met 70 miljoen aansluitingen tegenover het begin van dit jaar.

Ook bij de 4G-abonnementen kon tijdens hetzelfde tijdsbestek een groei met 70 miljoen verbindingen worden opgetekend. Wereldwijd zijn er volgens de ramingen van Ericsson momenteel ongeveer 4,9 miljard 4G-verbindingen actief.

De 5G-netwerken bieden veel hogere snelheden aan dan de mobiele verbindingen van de vorige generaties. Daardoor is de technologie geschikt om futuristische functies zoals autonome mobiliteit te ondersteunen en mogelijk te maken.

Verwacht wordt dat het wereldwijde 5G-netwerk over vijf jaar 4,4 miljard verbindingen zal tellen. Daarmee zou de 5G-technologie ongeveer de helft van alle mobiele verbindingen in de wereld voor zijn rekening nemen.

“Anderzijds mag er verwacht worden dat de groei van de 4G-verbindingen dit jaar een piek zal bereiken”, wordt in het rapport aangevoerd. “Daarna zal de populariteit van de technologie echter wellicht afnemen, aangezien steeds meer gebruikers naar het 5G-aanbod zullen migreren.” Ericsson had eerder verwacht dat de 4G-abonnementen vorig jaar hun absolute piek zouden bereiken.

India

De onderzoekers wijzen er nog op dat 5G-technologie een duidelijk snellere groei laat optekenen dan zijn voorganger. Er moet immers worden vastgesteld dat de 4G-generatie tien jaar nodig had om een miljard abonnees te kunnen verwerven. Bij de 5G-technologie blijkt dat niveau twee jaar sneller te worden bereikt.

“De toenemende populariteit van 5G-verbindingen moet ongetwijfeld worden toegeschreven aan de initiatieven van de industrie om de mobiele tarieven en de prijzen van de telefoons op een betaalbaar niveau te houden”, beklemtoont onderzoeksleider Peter Jonsson.

“In China konden de 5G-netwerken vorig jaar ongeveer 270 miljoen nieuwe gebruikers aansluiten. In Noord-Amerika kon er over dezelfde periode een uitbreiding met 65 miljoen abonnementen worden opgetekend.”

Dit jaar wordt vooral in India een sterke groei verwacht. Daarbij wordt gewag gemaakt van ongeveer 30 miljoen nieuwe gebruikers. Volgend jaar zou op 50 miljoen bijkomende Indiase 5G-abonnementen worden gerekend.”

(lb)

Meer