Nieuwe iPhone wellicht duurder dan vorig exemplaar – maar het is niet de schuld van Apple

Ondanks een positief kwartaal is Apple niet immuun voor de huidige geopolitieke situatie en de gevolgen daarvan voor de wereldeconomie. Repercussies van de oorlog zouden het Amerikaanse bedrijf ertoe aanzetten de prijzen van zijn toekomstige smartphones te verhogen.

Slecht nieuws voor Apple-liefhebbers. De iPhone 14 zou aanzienlijk duurder kunnen zijn dan het model uit 2021, en dat zal niet de schuld van Apple zijn. Gewoonlijk kosten de smartphones van de Amerikaanse firma in Europa niet hetzelfde als aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, om de eenvoudige reden dat Apple een hele hoop belastingen moet heffen op de prijs van zijn toestellen: btw, belasting op privékopieën, etc. Maar ook de wisselkoers in de plaatselijke valuta is een factor. Dit jaar zou de iPhone 14 die in Europa wordt verkocht veel duurder kunnen zijn dan verwacht ten gevolge van de stijging van de dollar.

Ongunstige wisselkoers voor de Europese consument

Analist Chris Caso van Raymond James denkt dat Apple zich genoodzaakt zal zien de prijs van zijn iPhone 14 te verhogen als reactie op de daling van de euro ten opzichte van de dollar. Sinds enkele weken is de waarde van de Amerikaanse munt – een veilige haven voor veel beleggers – sterk gestegen, waardoor deze dicht bij pariteit met de euro is gekomen.

Aan het begin van het jaar was een dollar nog 0,88 euro waard, terwijl hij vandaag 0,95 waard is.

De oorlog in Oekraïne is natuurlijk waarom bange beleggers naar veilige havens, waaronder de dollar, worden gedreven. De houding van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) ten aanzien van de inflatie en die van de Europese Centrale Bank (ECB) spelen eveneens een rol bij de revaluatie van de dollar en de devaluatie van de euro.

De prijsstijging van de iPhone 14 zal niet noodzakelijk een goede zaak zijn voor de firma uit het Californische Cupertino, aangezien dit in het verleden heeft geleid tot een daling van de vraag, herinnert Caso zich. En hoewel Apple in maart een sterk kwartaal had, zien de vooruitzichten er niet goed uit. Voeg daarbij de dalende vraag naar iPhones in landen buiten de Verenigde Staten en de komende maanden zouden wel eens hoofdbrekens kunnen opleveren voor het bedrijf.

Een afzetmarkt minder

Net als veel andere westerse bedrijven heeft Apple besloten zijn activiteiten in Rusland te staken als reactie op de Russische invasie van Oekraïne. De techtitaan heeft dus een afzetmarkt minder. En hoewel Rusland qua verkoop niet de grootste markt voor Apple is, zal het toch een impact hebben op het bedrijf. 

Ook dit zou Apple ertoe kunnen aanzetten de prijs van zijn iPhones op te trekken, aldus de analyse.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20