Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 05 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Nieuwe Griekse premier wil massale belastingverlaging doorvoeren

Logo Business AM
Economie

09/07/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

In Griekenland wil kersvers premier Kyriakos Mitsotakis een nieuwe economische strategie introduceren. Hij stuurt daarbij vooral aan op een grote belastingverlaging. Het beleid van Mitsotakis zou volgens waarnemers echter op verzet van de Europese leiders kunnen stuiten. Europa wil immers dat Griekenland budgetoverschotten als een prioriteit blijft hanteren. Dat zegt Catherine Chatignoux, hoofd van de Europese redactie van de Franse krant Les Echos.

Kyriakos Mitsotakis hoopt Europa er echter van te kunnen overtuigen dat de hervormingen uiteindelijk bepalend zullen zijn voor de toekomst van zijn land.

Conservatief-liberaal

“Griekenland krijgt met Mitsotakis, topman van Nea Dimokratia, een conservatief-liberaal leider,” verduidelijkt Chatignoux. “Het nieuwe Griekse beleid zou dan ook een breuk tonen met de regering van de radicaal-linkse Alexis Tsipras, topman van Syriza. Voor de Europese geldschieters van Griekenland hoeft de machtswisseling echter geen plotselinge aardverschuiving te betekenen.”

“Mitsotakis probeert zijn Europese partners, die ook zijn belangrijkste schuldeisers zijn, gerust te stellen over zijn plannen om het land te hervormen en om de Griekse economisch groei te stimuleren. Hij dreigt daarmee echter te botsen met een strikte benadering van de richtlijnen die Europa aan Griekenland heeft opgelegd.”

Al tijdens zijn verkiezingscampagne benadrukte Mitsotakis een einde te willen maken aan de overbelasting van de middenklasse. Daarbij verwees hij naar grote en snelle belastingverlagingen. Daarnaast kondigde hij ook plannen aan om de vennootschapsbelasting in een tijdsbestek van twee jaar van 28 procent naar 20 procent te verlagen.

Tevens maakte hij plannen bekend om de belasting op dividenden te halveren. De vastgoedbelasting zou met 30 procent worden verlaagd. Mitsotakis stelde eveneens een verlaging van de btw-tarieven en de inkomstenbelasting in het vooruitzicht. Die ingrepen dienen investeringen aan te moedigen, wat tot stimulansen voor de economische groei zou moeten leiden.

Overschotten

Mitsotakis wil uiteindelijk de Griekse economische groei van 2 procent naar 4 procent opvoeren. De Griekse premier zegt de Europese ministers van financiën te willen overtuigen van de kracht van zijn beleid.

“Mitsotakis wil daarbij gebruik maken van een cocktail van lagere belastingen, stimulansen voor investeringen en hervormingen van de overheid,” betoogt Chatignoux. “De kredietverstrekkers van Griekenland zullen zich echter tegenover deze plannen wellicht voorzichtig en sceptisch opstellen. Door de lagere belastingen dreigen immers ook de inkomsten van de Griekse overheid te dalen.”

“Hierdoor dreigt Griekenland niet in staat te zijn om zijn gedane engagementen in te vullen,” verduidelijkt Chatignoux. “Griekenland heeft zich immers geëngageerd om de volgende drie jaar een begrotingsoverschot van 3,5 procent te boeken.”

Analisten van het bureau Capital Economics zeggen dat Mitsotakis bij beleggers ongetwijfeld algemene steun zal vinden voor zijn beleid. Tegelijkertijd merken ze op dat deze plannen in realiteit weinig gevolgen zullen hebben. Het land moet nog altijd met een versterkt toezicht van de Europese Commissie rekening houden. Na de financiële crisis van tien jaar geleden, diende het land immers massale steun aan de Europese Unie te vragen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO