Nieuwe extreem dodelijke drug is Belgische uitvinding

Er is een nieuwe drug op komst, die nog honderd keer sterker is dan fentanyl. Carfentanil is levensgevaarlijk, want een dosis zo klein als een korrel zand is al dodelijk voor de mens. De oorsprong van de drug moeten we niet ver zoeken … in België.

Een faits divers met verstrekkende gevolgen: eind september werden in een mooi huis in een goeie buurt van een voorstad van Toronto bij een politie-inval 33 automatische wapens gevonden.

De vondst was puur toeval, de hulpdiensten hadden gereageerd op het afgaan van een CO2-vergiftigingsalarm. In de kelder van het goed onderhouden huisje-met-een-tuintje-ervoor in Liatris Drive in Pickering lag 53 kilo wit poeder. Ondertussen weten we wat 42 kilo van dat wit poeder was: carfentanil. Carfentanil wordt door het Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA) omschreven als “crazy dangerous”. Carfentanil of carfentanyl is een afgeleide van de synthetische opioïde fentanyl. Fentanyl is al een gigantisch probleem, maar weet dat carfentanil nog veel, veel verslavendere en krachtiger is. We hebben het hier over spul dat 10.000 keer krachtiger is dan morfine.

Janssen

Carfentanil werd voor het eerst in 1974 gesynthetiseerd door een team chemici van Janssen Pharmaceutica in Beerse, onder wie Paul Janssen. Het wordt op de markt gebracht onder de handelsnaam Wildnil als een algemeen anestheticum voor hele grote dieren, zoals olifanten. Carfentanil is voor mensen zo gevaarlijk dat er de jongste jaren stemmen opgaan om het te beschouwen als een massavernietigingswapen.

Met recht en rede; het is relatief makkelijk te verkrijgen in grote hoeveelheden in z’n commerciële vorm en het is ook makkelijk aan te maken door bijvoorbeeld schurkenstaten en terroristische groeperingen. Het is trouwens ook al gebruikt as such, door de Russen, in 2002, bij een poging om honderden door Tsjetsjeense terroristen gegijzelde theatergangers in Moskou te bevrijden. Het resultaat: 125 van de 850 gijzelaars overleefden het niet.

176 junks dood in zes dagen. In één stad

Vorig jaar doken de eerste geruchten op over hoe carfentanil in de drugscene zou zijn geraakt. Ambtenaren in Noord-Amerika begonnen te waarschuwen dat het werd versneden met heroïne en andere drugs, en dat dat een verklaring was voor het sterk gestegen aantal overdossisen met dodelijk afloop. Een hoeveelheid carfentanil zo klein als een zandkorrel kan je al doden.

In de Amerikaanse stad Cincinnati stierven 174 junks in amper zes dagen tijd omdat ze met carfentanil versneden drugs hadden gebruikt. Dealers versnijden carfentanil met heroïne en andere drugs om gebruikers een harde, langer durende high te bieden volgens drugsbestrijders. Eén van de problemen is interventie bij een overdosis: bij een “gewone” overdosis zijn doorgaans slechts één of twee shots naloxon nodig om het slachtoffer ervan te redden. Bij met carfentanil versneden spul, zijn minstens zes shots naloxon nodig. Als de hulpverleners er sowieso op tijd bij geraken.

Bestellen in China

Een ander probleem is dat carfentanil bijzonder makkelijk te vinden is voor wie er kwaaie bedoelingen mee heeft. Je kan het blijkbaar in China via het internet bestellen bij minstens 12 fabrikanten. Een kilo kost amper 2.750 euro. Lucratieve affaire dus voor dealers. Onlangs onderschepte de Canadese douane één kilo carfentanil die van China kwam en die verborgen was tussen een lading printercartridges. Na analyse bleek de carfentanil zo puur dat die kilo het potentieel had om volgens de Canadezen 50 miljoen dodelijk dosissen te maken. “Enough to wipe out the entire population of the country”, stelde de Canadese drugspolitie in een rapport.

Terrorisme

De grootste angst van wetshandhavingsinstanties is dat het uiteindelijk door terroristen zal worden gebruikt. “Carfentanil, zeker in gasvorm, zou gemakkelijk als massavernietigingswapen kunnen worden gebruikt”, luidt het. Russische special forces hebben er al mee geëxperimenteerd en da’s heel slecht afgelopen. Ze pompten het in het ventilatiesysteem van een theater in Moskou in 2002 waar meer dan 800 mensen werden gegijzeld door Tsjetsjeense rebellen. Minstens 125 gijzelaars overleefden dat niet. Een analyse van 2012 door Britse wetenschappers die naar de kleding en urine van drie overlevenden keken, concludeerde dat het gas waarschijnlijk een mengsel was van carfentanil en remifentanil, een andere krachtige, kortwerkende opioïde.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20