Nieuwe CEO van Proximus is Fransman, CFO ook: ‘Eentje te veel’

Na het vertrek van Dominique Leroy in september heeft Proximus een nieuwe CEO. De Fransman Guillaume Boutin komt aan het hoofd van de telecomgroep.

Guillaume Boutin is de verantwoordelijke van de consumentendivisie sinds augustus 2017. Dat is dezelfde functie die Dominique Leroy vervulde vooraleer ze CEO van het bedrijf werd.

Boutin zal de opdracht hebben om de digitalisering voort te zetten en Proximus voor te bereiden op de grote uitdagingen van de komende jaren, laat de groep weten in een persbericht. Op 1 december treedt de 45-jarige Fransman in dienst voor een periode van 6 jaar.

De aanstelling van Boutin kan voor problemen zorgen. Sandrine Dufour, die opnieuw de CFO van de groep zou worden heeft ook diezelfde Franse nationaliteit. Zij was tot op vandaag interim-CEO.

‘Ondenkbaar’

‘In Frankrijk zou dergelijk scenario toch compleet ondenkbaar zijn? De posities nummer één en twee van de nationale telecomspeler, die in handen zijn van niet-Belgen. Ze zijn bovendien de taal niet machtig van het grootste deel van de markt, Vlaanderen’, zo stelt een invloedrijke bron dicht bij Proximus.

Het is de zoveelste beslissing door de raad van bestuur die vragen oproept bij Proximus. Zo liet voorzitter Stefaan De Clerck, die naar verluidt dicht staat bij ex-CEO Dominique Leroy, toe dat Leroy aanbleef als CEO.

Stefaan De Clerck en ex-CEO Dominique Leroy. – Isopix

Nochtans had ze reeds haar vertrek naar een buitenlandse speler, KPN, aangekondigd. ‘Geen rechtstreekse concurrent’, was het argument, maar analisten wezen erop dat beide partijen, Proximus en KPN, al jaren snuffelen aan elkaar.

Uiteindelijk ging de transfer naar Nederland niet door voor Leroy, omdat ze in opspraak kwam door mogelijke handel in voorkennis, met Proximus-aandelen. De Nederlandse telecomspeler besliste uiteindelijk de deal met Leroy af te blazen.

Taalpariteit

Traditioneel is er een verdeling bij de Belgische telecomreus. Proximus is nog steeds voor de meerderheid in handen van de Belgische overheid: de voorzitter van de raad van bestuur is iemand uit de ene taalgroep, de CEO is iemand uit de andere taalgroep.

In casu is De Clerck, voormalig kopstuk van CD&V, uiteraard Nederlandstalig, en Boutin Franstalig. Maar het moet gezegd: Leroy was quasi perfect tweetalig, wat bijzonder handig communiceren was. Met Boutin, en dan Dufour als nummer twee, lijkt zich toch een moeilijke combinatie aan te dienen. Te meer omdat het sociaal klimaat bijzonder ontvlambaar is bij Proximus.

Een goede communicator, in beide landstalen, was mogelijk interessanter geweest. Zeker omdat het transformatieplan er nog steeds doorgeduwd moet worden. De raad van bestuur dringt er namelijk op aan dat het management het herstructureringsplan uitvoert.

Meer