Nieuwe app toont meest schaduwrijke route in stad om extreme hitte te vermijden

Cool Walks, een nieuwe app, belooft wandelaars in Barcelona te helpen de meest schaduwrijke route tussen twee plaatsen te vinden om extreme hitte te vermijden.

Gebruikers kunnen de meest directe route kiezen, of een schaduwrijke route die iets langer kan duren, of ze kunnen de app instellen op “vampiermodus”, waarbij direct zonlicht ten koste van alles wordt vermeden. Gebruikers kunnen de app ook gebruiken om drinkfonteinen te vinden, of plekken om te schuilen tegen de zon.

De app gebruikt een tool genaamd Lidar om modellen met een hoge resolutie van de begaanbare grond te maken, nauwkeurig tot op 10 cm. Deze informatie wordt gecombineerd met gegevens over de stand van de zon om te bepalen waar op elk moment van de dag in de schaduw is.

Barcelona wil groene ruimten en bomen gebruiken als onderdeel van haar inspanningen om de effecten van de opwarming van de aarde te verminderen. Het 20-jarige masterplan voor bomen heeft tot doel het aandeel van de binnenstad bedekt met bomen te verhogen van 25 naar 30 procent. Hoewel de tool voorlopig slechts één wijk van Barcelona in kaart brengt, hoopt men dat het onderzoek informatie zal opleveren over hoe de stad zich kan aanpassen aan extreme hitte om haar burgers en economie te beschermen. (lb)

Lees ook: Airco zal smoorhete steden moeten redden tijdens hittegolven

Lees ook: Amerika kreunt: nog nooit zijn er zo vroeg zo’n hoge temperaturen in zo’n groot gebied geregistreerd. En dat is nog maar het begin

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20