Nood breekt wet: binnen de 10 dagen na aanslag strengere wapenwetten in Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft aangekondigd dat er binnen de tien dagen nieuwe, strengere wapenwetten komen als antwoord op de de terroristische aanslag op twee moskeeën waarbij afgelopen vrijdag in Christchurch zeker vijftig mensen om het leven kwamen.

Bijna 250.000 Nieuw-Zeelanders hebben een wapenvergunning, en er zijn naar schatting 1,5 miljoen wapens in omloop – wat neerkomt op één wapen per drie inwoners.

Australië als model

De regering-Ardern kijkt bij de herziening van de wapenwet vermoedelijk naar Australië, waar in 1996 de regels binnen twaalf dagen drastisch werden aangescherpt. Dat gebeurde na een schietpartij in Port Arthur, waarbij 35 doden vielen. Door onder meer een opkoopprogramma haalde de Australische regering toen 650.000 wapens op bij mensen en werd het in Australië erg moeilijk om nog aan wapens te geraken.

In Nieuw-Zeeland wordt al sinds 1997 gepleit om wapenbezit aan banden te leggen, maar dat geraakte nooit goedgekeurd. Het geringe aantal moorden op de eilanden en het uitblijven van grote schietpartijen maakten er ook geen prioriteit van.

“We hebben een principebeslissing genomen, binnen de tien dagen na deze gruwelijke terreurdaad zullen we maatregelen aangekondigd hebben die onze samenleving veiliger maken,” zegt premier Jacinda Ardern nu.

Wapenbezit is geen grondwettelijk recht in Nieuw-Zeeland waar ze er ondanks duizenden doden elk jaar niet in slagen wapens aan banden te leggen. Maar in Nieuw-Zeeland zijn de wapenwetten wel erg soepel momenteel.

Wie een wapen wil kopen kan vanaf zijn 16de een vergunning aanvragen voor eenvoudige geweren; voor half-automatische wapens en pistolen is een extra vergunning nodig die vanaf 18 jaar beschikbaar is. Bij de afgifte van een vergunning doet de politie onderzoek naar de achtergrond van de aanvrager. Maar welke wapens een vergunninghouder koopt wordt daarna nergens bijgehouden.

Bijna 250.000 Nieuw-Zeelanders hebben een wapenvergunning. Er zijn naar schatting 1,5 miljoen wapens in omloop. Dat komt neer op één wapen per drie inwoners.

Huiszoeking bij zus in Australië

De dader van de aanslag kocht vorig jaar vier wapens en bijbehorende munitie via internet. Dat gebeurde bij de Nieuw-Zeelandse wapenwinkel, Gun City. Dat bevestigde de eigenaar van de zaak op een persconferentie. De laatste aankoop dateert van maart 2018.

Volgens de eigenaar zijn de semi-automatische wapens die bij de aanslag zijn gebruikt niet afkomstig van Gun City. Of dat ook geldt voor de shotguns, kon de eigenaar van de zaak nog niet zeggen.

“We merkten niets opvallends toen deze man wapens kocht”, zei hij op een persconferentie. “Hij was een nieuwe klant, met een nieuwe wapenvergunning.” De winkelier heeft alle bestelgegevens aan de politie overhandigd.

Intussen zijn in Australië huiszoekingen uitgevoerd in het kader van het onderzoek. De politie in Australië heeft twee huizen in de deelstaat New South Wales doorzocht vanwege de terroristische aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. Een anti-terreureenheid ging eerst naar een huis in het dorp Sandy Beach en doorzocht daarna een woning in de plaats Lawrence, beide in het oosten van het land.

Volgens Australische media woont in een van de doorzochte huizen de zus van de terrorist die vrijdag 50 mensen in en bij twee moskeeën in Christchurch doodschoot. Het gaat om de 28-jarige Australiër Brenton Tarrant. De politie wil die berichten niet bevestigen.

“Het doel is om spullen in beslag te nemen die de politie mogelijk kunnen helpen bij het onderzoek”, luidt het. De politie zegt “te kunnen verzekeren” dat de huiszoekingen niet zijn gedaan vanwege een mogelijke dreiging.

Dader gaat zichzelf verdedigen

Volgens The New Zealand Heraldgaat Tarrant zichzelf verdedigen in de rechtbank. Zijn voormalige advocaat, Richard Peters, zegt dat de Australiër daar zelf voor heeft gekozen. Dat wekt volgens de krant de verdenking op dat hij de zaak, die ongetwijfeld op veel media-aandacht kan rekenen, gaat gebruiken om zijn ideeën te promoten.

Volgens Peters kwam zijn voormalige cliënt helder over en was hij mentaal stabiel, “op zijn nogal extreme ideeën na”. Hij zegt dat hij er geen problemen mee had om Tarrant te verdedigen. “Het is niet iets wat elke dag gebeurt. In deze zaak is het heel moeilijk om onpartijdig te blijven. Maar je moet dat opzij schuiven en er gewoon aan beginnen.”

Tarrant is momenteel aangeklaagd vanwege moord, maar hoogstwaarschijnlijk komen er meer aanklachten bij. De zitting gaat op 5 april verder. Hij zit momenteel in een speciaal gedeelte van de gevangenis en wordt 24 uur per dag in de gaten gehouden. Ook mag hij geen contact hebben met medegevangenen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20