Nieuw partnerschap moet Europese cloud boost geven

Isopix

De Franse IT-consultancygroep Atos gaat samenwerken met de eveneens Franse webhoster OVHcloud om Europese cloudinitiatieven een boost te geven. Dat meldt persbureau Reuters.

Met hun samenwerking willen de bedrijven ervoor zorgen dat bedrijven en organisaties in de publieke sector voor Europese clouddiensten kunnen kiezen. De cloudmarkt wordt nu nog gedomineerd door Amerikaanse bedrijven zoals Amazon, Microsoft en Google.

Amazon en Microsoft hebben samen meer dan de helft van de cloudmarkt in de handen. Daardoor zijn zorgen ontstaan over de veiligheid van Europese gegevens. Sinds 2018 is in de Verenigde Staten de CLOUD-wet van kracht die bepaalt dat Amerikaanse bedrijven desgevraagd gebruikersgegevens moeten overdragen aan de autoriteiten, ook als die gegevens buiten de VS opgeslagen zijn.

Eerder leidden die zorgen al tot de oprichting van Gaia-X, een Europees samenwerkingsverband om lokale clouddiensten beter op elkaar aan te laten sluiten. Zo zou de concurrentie met de Amerikaanse aanbieders beter aangegaan kunnen worden, terwijl aan strikte Europese privacyregels wordt voldaan.

Source: ANP
Lees meer
Markten