Niets of niemand ontsnapt aan deze superintelligente flitspaal

De flitspaal zal langs de Belgische wegen voortaan niet alleen snelheidsovertredingen constateren, maar ook een reeks andere inbreuken tegen het verkeersreglement vaststellen.

Beslist werd immers om de Mesta Fusion, een radar die door het Franse concern Safran werd ontwikkeld, ook in België te introduceren. De multifunctionele verkeerscamera werd door technici van Safran de voorbije periode in grote anonimiteit uitgetest. De Mesta Fusion is inmiddels al enkele tijd operationeel in een aantal landen van het Midden-Oosten. Verwacht wordt dat de verkeerscamera ook in de loop van volgend jaar zijn debuut langs de Belgische wegen zal maken.

Simultaan

Op dit ogenblik zouden nog een aantal evaluaties voor de homologatie van het toestel worden uitgevoerd. De nieuwe technologie werd volgens woordvoerders van Safran ontwikkeld omdat in Frankrijk gebleken was dat de traditionele radar en het rijbewijs met punten onvoldoende waren gebleken om het aantal ongevallen met dodelijke afloop significant te doen dalen. Ook in België moet volgens Safran worden vastgesteld dat het wegverkeer opnieuw aan meer mensen het leven kost. De Mesta Fusion zal onder meer ook een verboden verandering van rijstrook, gevaarlijke inhaalbewegingen of het negeren van stoplichten kunnen registreren. [youtube https://www.youtube.com/watch?v=VUnHkGYYsmQ] Safran wijst er nog op dat bij ongevallen met dodelijke afloop ongeveer 30.000 risico-componenten kunnen worden geïdenfiticeerd. “Geen enkel gevaarlijk manoeuvre ontsnapt echter aan de aandacht van de Mesta Fusion,” merken de ontwikkelaars op. “Voor elke inbreuk wordt automatisch de nummerplaat van de passerende auto geregistreerd. De Mesta Fusion is in staat om tweeëndertig bestuurders simultaan te verbaliseren.” Safran zegt bijzonder veel te verwachten van de nieuwe technologie, temeer daar de Mesta Fusion in aankoop – 75.000 euro – geen grotere financiële investering vergt dan de traditionele radar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20