Niet alleen Russische olie en gas zijn probleem: hoe oorlog in Oekraïne ook uitrol groene technologie flink kan vertragen

Doortastende maatregelen van grote economieën om de invoer van steenkool, olie en gas uit Rusland te verminderen, zou de wereldwijde overgang naar groene energie kunnen versnellen. Maar er schuilt een addertje onder het gras. Verstoring van de aanvoer van kritieke metalen en andere materialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne zou de uitrol van alternatieve technologieën flink kunnen vertragen.

Waarom is dit belangrijk?

De groene technologieën die de energietransitie mogelijk maken, worden meestal gemaakt met behulp van een reeks schaarse metalen en materialen. Helaas spelen Rusland en Oekraïne beide een belangrijke rol in hun aanbod.

De EU importeert 40 procent van haar aardgas uit Rusland en bijna de helft van de vijf miljoen vaten ruwe olie die Rusland dagelijks exporteert, gaat naar Europa. De inkomsten uit fossiele brandstoffen financieren de agressie van Poetin in Oekraïne, en om deze reden heeft de Europese Commissie onlangs plannen aangekondigd om de invoer van Russische brandstof dit decennium af te schaffen.

Op korte termijn vraagt ​​het EU-plan om geen verlenging van de aardgascontracten die de komende

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20