Niemand wil betalen voor premium content op YouTube

Tegen het eind van dit decennium wordt het bestaande concept van het platform YouTube Premium grotendeels opgedoekt. Het online videoplatform, behorend tot de groep Alphabet, gaat zijn originele content immers met een ander zakelijk model ondersteunen. YouTube Premium was enkele tijd geleden als een betalend model geïntroduceerd, waarbij voor een vergoeding van 12 dollar per maand toegang werd geboden tot een bibliotheek online content die speciaal voor YouTube werd gecreëerd.

Die formule wordt nu echter grotendeels verlaten en vervangen door een ondersteuning met reclame. Volgens sommige waarnemers heeft YouTube Premium niet de verhoopte inkomsten opgeleverd.

Originals

Met YouTube Premium kreeg de consument niet alleen toegang tot de zogenaamde YouTube Originals, waar exclusieve series en films zonder vergezellende reclame werden vertoond, maar ook tot de muziekdienst YouTube Music.

Een groot deel van de bibliotheek van de YouTube Originals wordt tegen het einde van dit decennium echter opnieuw gratis, waarbij reclame de nodige inkomsten moet garanderen. De strategie is volgens YouTube een middel om de globale tevredenheid bij de gebruikers te verbeteren en de interesse voor de content van de YouTube Originals aan te wakkeren.

Details over het populariteitsniveau van YouTube zijn niet bekend gemaakt. Volgens sommige waarnemers ervaart de dienst wellicht aanzienlijke moeilijkheden om de strijd met Netflix, wereldwijd marktleider in online videostreaming, te kunnen aangaan. Maar ook Apple en Disney bereiden hun intrede op de markt voor, waardoor de concurrentie nog groter zal worden.

“Adverteerders zouden daarbij mogelijk voor grotere inkomsten kunnen zorgen dan abonnees,” wordt er opgemerkt. “Bovendien zou YouTube ook de mogelijkheid krijgen om bepaalde adverteerders aan specifieke content te koppelen. Dat zou de onderneming bovendien een grotere marketing-flexibiliteit bieden.”

Budget

YouTube zou zijn nieuwe systeem al vanaf volgend jaar willen invoeren. Een beperkt aantal titels uit de YouTube Originals zou voorlopig nog wel achter een betaalmuur blijven. Tegen het einde van dit decennium zou echter de volledige content van het platform opnieuw met reclame moeten worden ondersteund.

Gebruikers die voor een betalend abonnement blijven kiezen, zullen de programma’s verder zonder reclame-onderbrekingen kunnen bekijken, terwijl ze ook gratis muziek kunnen beluisteren en een aantal andere extra services krijgen aangeboden. Een aantal partijen meldt dat YouTube zijn budget voor de productie van originele content gevoelig zou willen verlagen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20