New York gaat fossiele brandstoffen uit zijn nieuwbouw weren

New York wil de eerste Amerikaanse staat worden die het gebruik van aardgas en andere fossiele brandstoffen in nieuwbouw verbiedt. Dit staat in de plannen die Kathy Hochul, gouverneur van New York, bij de presentatie van de nieuwe begroting van de staat binnenkort zal bekendmaken. Dat zegt een groep milieugroeperingen rond de ecologische denktank Food & Water Watch. 

Kathy Hochul had begin dit jaar al haar intentie aangekondigd om de uitstoot van broeikasgassen in nieuwbouw tot nul te zullen herleiden. Dat doel zou over maximaal vijf jaar bereikt moeten kunnen worden.

Lange termijn

Daarmee zou de staat gelijkaardige intenties van New York City en tientallen kleinere Amerikaanse steden volgen. Diverse lokale besturen hebben de voorbije jaren aangekondigd het gebruik van fossiele brandstoffen te zullen stoppen om op duurzame vormen van energie over te schakelen.

Waarnemers merken wel op dat de nieuwe wetten op korte termijn op de emissies van New York weinig invloed zullen hebben. Het verbod heeft immers geen betrekking op bestaande gebouwen. Bovendien zal ook vele nieuwbouw uiteindelijk beroep doen op elektriciteit van centrales die door fossiele brandstoffen worden gevoed.

Op langere termijn zullen de emissies van koolstofdioxide echter verplicht teruggeschroefd worden. De klimaatwetgeving van New York State, die drie jaar geleden werd ingevoerd, vereist immers dat alle energie tegen eind volgend decennium door duurzame bronnen wordt geleverd. Eind dit decennium moeten hernieuwbare bronnen al minstens 70 procent van het verbruik dekken.

De gasindustrie heeft gewaarschuwd dat de maatregel de kosten van de huishoudens en bedrijven zal opdrijven. “Verwarming op basis van elektriciteit is immers veel duurder dan het gebruik van gas”, wordt er opgemerkt. 

Corona

New York heeft vorig jaar een gemiddeld gasverbruik van 3,44 miljard kubieke voet per dag laten optekenen, tegenover 3,39 miljard kubieke voet het jaar voordien. Die stijging wordt toegeschreven aan het herstel van de economie na de uitbraak van de coronapandemie, toen lockdowns de vraag onderdrukten. Vier jaar geleden werd nog een recordniveau van 3,63 miljard kubieke voet per dag gemeld.

Residentiële en commerciële consumenten lieten in New York twee jaar geleden een verbruik van ongeveer 1,97 miljard kubieke voet per dag optekenen. Daarmee werd voor het derde jaar op rij een daling genoteerd. De consumptie bereikte het laagste niveau in zeven jaar tijd.

Het verbruik van de industriële klanten nam daarentegen toe tot 0,24 miljard kubieke voet per dag. Voor de opwekking van elektriciteit werd een stijging tot 1,23 kubieke voet per dag geregistreerd.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20