Net nu het land kreunt onder de spoorstakingen verbiedt Frankrijk korteafstandsvluchten

Frankrijk gaat binnenlandse vluchten verbieden die per trein kunnen worden afgelegd in minder dan 2,5 uur. Ook per privévliegtuig van Parijs naar Londen reizen zou binnenkort tot het verleden kunnen horen.

Waarom is dit belangrijk?

Net nu Frankrijk (en vorige week ook België) kreunt onder de stakingen in het spoorvervoer, kondigt de overheid een verbod op korteafstandsvluchten aan tussen grote Franse steden. Die trajecten moeten voortaan per trein of auto worden afgelegd. De luchtvaart is verantwoordelijk voor ​​iets meer dan 2 procent van alle jaarlijkse koolstofemissies wereldwijd. Zakenvliegtuigen dragen slechts 0,04 procent bij aan alle jaarlijkse uitstoot.

De essentie: Het besluit volgt op de goedkeuring door de Europese Commissie van de maatregel en maakt deel uit van de Franse klimaatwet uit 2021.

  • In een eerste fase geldt het verbod enkel voor trajecten tussen de luchthaven van Orly in Parijs en de steden Nantes, Lyon en Bordeaux.
  • Het verbod op korteafstandsvluchten geldt voor drie jaar, waarna het door de Commissie opnieuw moet worden beoordeeld.
  • In oktober zullen de EU-ministers van Transport bekijken of ook korteafstandsvluchte
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20