Nederlandse startup haalt miljoenen op voor onderwatervlieger die energie opwekt

Het Friese bedrijf SeaQurrent heeft een investeringsronde van 4,8 miljoen euro succesvol afgesloten. Met het geld wil het bedrijf een unieke opwekker van getijdenenergie naar de markt brengen: de TidalKite. Zoals de naam al doet vermoeden: het gaat om een ‘vlieger’, die onderwater energie opwekt.

De partijen die in SeaQurrent investeren zijn: Invest-NL, EIT InnoEnergy, PMH Investment, de Friese Ontwikkelingsmaatschappij (FOM) en de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM). “Dankzij deze investeringen kunnen we onze technologie en pilotprojecten verder brengen”, zegt Youri Wentzel, CEO van SeaQurrent, in een persbericht.

Getijdenenergie opwekken

SeaQurrent heeft al verschillende tests uitgevoerd met de TidalKite, bijvoorbeeld op de Waddenzee. Momenteel werkt de startup aan het vierde model van de energievlieger, die uitvoerig getest zal worden uit de kust van Ameland. De TidalKite zit met een kabel vast aan een paal in de zeebodem. Door de kracht van de getijden beweegt de vlieger van links naar rechts, op ongeveer drie meter onder het wateroppervlak.

Door die trekkracht wordt een hydromotor aangedreven, die op zijn beurt weer een generator aandrijft. Op die manier wordt groene stroom opgewekt. Eén TidalKite is negen meter hoog en twaalf meter breed en wekt genoeg stroom op om zevenhonderd Nederlandse huishoudens van energie te voorzien. Ter vergelijking: een windmolen met een tiphoogte van 208 meter wekt al snel tien keer zoveel energie op. SeaQurrent hoopt in de toekomst ‘energiecentrales’ te creëren, waarbij meerdere TidalKites op een rij elektriciteit opwekken.

Voordelen van getijdenenergie

Het opwekken van getijdenenergie heeft een aantal voordelen. Zo is getijdenenergie altijd beschikbaar, in tegenstelling tot wind- en zonne-energie. Daarnaast is het voorspelbaar. SeaQurrent verwacht dan ook dat getijdenenergie een mooie, duurzame aanvulling kan zijn op de energiemix. In de aankomende jaren hoopt het 10 megawatt aan TidalKites te installeren rondom Ameland. In het hele Waddengebied ziet het mogelijkheden voor 40 megawatt aan geïnstalleerde capaciteit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20