Nederlandse staat weigert voorlopig grond aan Meta te verkopen. Nieuw groot datacentrum komt er daarom voorlopig niet

De Nederlandse regering zal voorlopig geen grond verkopen aan Facebook-eigenaar Meta. Dat maakte de minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge op vrijdag bekend.

Volgens de minister zou het technologiebedrijf niet hebben voldaan aan de voorwaarden om de grond, in de Nederlandse plaats Zeewolde, te mogen gebruiken. De Nederlandse staat bezit grofweg de helft van het gebied dat Meta voor ogen heeft voor zijn datacentrum. 

Minister De Jonge had voor de verkoop van de grond enkele voorwaarden gesteld. “Dat gaat over de manier waarop bijvoorbeeld de zonnepanelen zijn toegepast in het ontwerp, het gaat over allerlei eisen over duurzaamheid en energie”, aldus de minister. “Datacentra vragen ongelooflijk veel ruimte en energie, en Nederland is zo klein en de schaarste is zo groot, dat we het ons niet kunnen veroorloven onverantwoord hiermee om te gaan”.

Beperkt aanbod aan duurzame stroom

Eerder al in maart moest Meta zijn plannen voor een nieuw datacentrum in Nederland op pauze zetten vanwege politieke- en maatschappelijke tegenstand. Hoewel de Nederlandse regering aanvankelijk buitenlandse investeringen in datacentra wilde aantrekken, heeft de publieke opinie in het het land zich tegen de komst van het centrum gekeerd. Milieugroeperingen en lokale politieke partijen – zoals Leefbaar Zeewolde – wilden niet dat het beperkte aanbod van duurzame stroom in Nederland werd gebruikt door een buitenlandse multinationale onderneming. 

Ook de grote hoeveelheid water die het centrum zal verbruiken was zorgelijk, naast het verlies van waardevolle landbouwgrond.

Grootste datacentrum in Nederland

Vorig jaar in december had de gemeente Zeewolde de plannen goedgekeurd om het grootste datacentrum in Nederland te bouwen. Vanuit het nieuwe centrum zouden Facebook-, Instagram- en WhatsApp-gebruikers in heel Europa worden bediend. Daarnaast zou het datacentrum 1,38 gigawattuur aan elektriciteit verbruiken en 400 nieuwe banen opleveren.

Eind vorig jaar bleek echter dat de Nederlandse regering, ondanks de tekorten op het stroomnet en grote bezwaren van de ambtelijke top, toch een aansluiting regelde voor het datacentrum van Meta. De voormalige minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes (VVD), deed dit onder grote druk van het Amerikaanse bedrijf. Echter, dankzij het recente besluit van Hugo de Jonge, komt het datacentrum er voorlopig niet.

Het is een nieuwe tegenslag voor de technologiereus uit Californië. Begin deze maand maakte Sheryl Sandberg bekend dat ze opstapt als Chief Operating Officer (COO). Volgens verschillende analisten was haar rol binnen het bedrijf van “onschatbare waarde”.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20