Nederlandse claim tegen Tesla om mankementen neemt vliegende start

De collectieve claim die de Nederlandse stichting Tesla Claim voorbereidt, kan op grote belangstelling rekenen. Op enkele dagen tijden hebben al meer dan honderd Teslarijders met technische klachten zich aangesloten.

Stichting Tesla Claim kondigde deze week aan een collectieve rechtszaak voor te bereiden tegen de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s. De initiatiefnemers schatten dat misschien wel ruim de helft van de Tesla-eigenaars in Nederland met technische problemen kampt.

Een greep uit de klachten:

  • Autopilot remt plots op de snelweg
  • Ruitenwissers werken niet
  • Sierstrips komen los
  • Deuren of ramen functioneren slecht
  • Problemen met opladen

Bovendien zou de autofabrikant moeilijk te bereiken zijn voor herstellingen, zegt Tesla Claim. Volgens woordvoerder Sieger Suurbier wordt daarover nog het meest geklaagd. ‘Klanten kunnen zich alleen per app melden en moeten vaak een maand wachten op een afspraak. Benodigde reparaties worden vervolgens niet uitgevoerd of bij de klant in rekening gebracht terwijl ze onder de garantie vallen.’

Meer dan honderd deelnemers

Na enkele dagen hebben al meer dan honderd Tesla-rijders zich aangesloten. Dat is gratis, maar kan op het einde van de procedure 500 euro kosten. Het vergoedingssysteem zit als volgt in elkaar:

  • Als Tesla Claim de zaak wint, krijgt de deelnemer 65 procent van de compensatie. De overige 35 procent gaat naar de stichting.
  • Maar als Tesla Claim de zaak verliest, betaalt de deelnemer 500 euro om de gemaakte kosten te compenseren.

De stichting heeft nog niet bekendgemaakt hoe groot de schadevergoeding per auto is die ze van Tesla zal eisen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20