Nederlandse belastingdienst krijgt recordboete privacywaakhond wegens zwarte lijst

De Nederlandse Belastingdienst krijgt een recordboete van 3,7 miljoen euro vanwege de illegale en stelselmatige verwerking van persoonsgegevens van burgers. Dat deed de Nederlandse fiscus via de zogenoemde Fraude Signalering Voorziening (FSV).

In de FSV, ook wel bekend als de zwarte lijst, verzamelde de dienst allerlei gegevens over belastingplichtigen die fraude hadden gepleegd of daarvan door de fiscus verdacht werden. Wie eenmaal op de lijst stond, kon daardoor in grote problemen raken.

Grote problemen

Zo kregen slachtoffers van de toeslagenaffaire geen betalingsregeling aangeboden, omdat ze op de zwarte lijst van de Belastingdienst stonden. Daardoor raakten mensen in extreem diepe schulden, met alle gevolgen van dien.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de privacywaakhond die de boete uitdeelt, stelt vast dat er bijna een kwart miljoen mensen op de lijst stonden, en nog eens 30.000 ondernemers.

Illegale verwerking van gegevens

In het systeem werden allerlei persoonsgegevens verwerkt die de Belastingdienst helemaal niet had mogen gebruiken. Denk aan nationaliteit, gegevens over de gezondheid en informatie over een strafrechtelijk verleden. Daar komt ook nog eens bij dat veel gegevens niet accuraat waren.

Als klap op de vuurpijl waren de gevoelige persoonsgegevens volgens de AP ook nog eens slecht beveiligd. De Belastingdienst overtrad daardoor maar liefst zeven jaar, van 2013 tot en met 2020, de wet.

Lang geheim

Het bestaan van de zwarte lijst werd jarenlang angstvallig geheim gehouden door de Belastingdienst. Het bestaan ervan kwam pas aan het licht door onthullingen van RTL Nieuws en Trouw over de toeslagenaffaire. 

Uit een eerder onderzoek van de AP bleek al dat mensen bij het geringste signaal op de lijst konden komen. Zelfs een anonieme melding van een jaloerse ex of een boze buurman kon al genoeg zijn. “Onschuldige mensen zijn hierdoor gedupeerd”, zei AP-voorman Aleid Wolfsen al eerder.

(kg/mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20