Nederland ziet bedrijven als wapen in strijd tegen georganiseerde misdaad

In Nederland krijgt de bedrijfswereld een financiële tegemoetkoming om de georganiseerde misdaad te bestrijden. Dat staat in een een plan van Dilan Yeşilgöz-Zegerius, Nederlands minister van Justitie en Veiligheid. De minister benadrukt dat ondernemingen vaak de eerste partijen zijn die de opkomst van criminele structuren opmerken.

Hierdoor kan de bedrijfswereld volgens haar ook een belangrijk wapen om de strijd tegen de georganiseerde misdaad aan te gaan.

Actieprogramma

De Nederlandse overheid wil voor het project het actieprogramma Veilig Ondernemen, gespreid over de volgende drie jaar, ontplooien. In het kader van dat programma zal jaarlijks een budget van 10 miljoen euro ter beschikking worden gesteld om de mogelijkheden van de ondernemers in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit uit te breiden.

“Daarbij wordt een samenwerking opgezet tussen het Nederlandse openbaar ministerie, de politiediensten, de gemeentebesturen en de verschillende bedrijfsorganisaties”, stipte de minister nog aan.

“De economie wordt vaak met de georganiseerde misdaad geconfronteerd”, betoogt Yeşilgöz-Zegerius. “Criminelen proberen immers niet zelden om met hun illegale activiteiten in verschillende economisch sectoren door te dringen en daar een deel van de markt in te palmen. Tevens wordt de economie door de misdaad geregeld gebruikt om hun illegale winsten te witwassen.”

Landbouw en havens

De minister wijst daarbij onder meer naar de landbouw. “Boeren en buurtbewoners zullen op het Nederlandse platteland geregeld geconfronteerd kunnen worden met louche figuren die op zoek zijn naar leegstaande schuren om drugslaboratoria op te zetten”, voert Yeşilgöz-Zegerius aan. “Maar ook in de buurt van de havens kan men onder meer drugssmokkelaars zien opduiken.”

Vrachtwagenchauffeurs en havenpersoneel zullen volgens de minister van die duistere activiteiten getuige zijn. Maar ook in de winkelstraten en de bedrijventerreinen kunnen bonafide ondernemers vaak al snel illegale activiteiten van nieuwe partijen opmerken.

“Ondernemers zien vaak snel waar criminele structuren ontstaan en kunnen daardoor duidelijk aangeven welke maatregelen nodig zijn”, stipte de minister nog aan. “Alleen door samen te werken kan worden voorkomen dat criminele netwerken de veiligheid van de samenleving ondermijnen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20