Nederland haalt kritische grens voor corona-app, België loopt achter

De app Coronalert, die u laat weten of u in contact geweest bent met een coronapatiënt, werd al 970.000 keer gedownload. De Nederlandse tegenpool kon al 2,6 miljoen mensen, of 15 procent van de bevolking, overtuigen.

De gespecialiseerde website Farma-sfeer kon de Belgische cijfers achterhalen bij ontwikkelaar Bart Preneel, de Nederlandse cijfers werden gedeeld op Twitter door minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

De apps werken in elk land op een gelijkaardige manier. Ze houden anoniem bij met welke andere gebruiker van de app u wanneer in contact gekomen bent en laten u weten of daar een coronapatiënt bijzat. U wordt dan aangeraden om u te laten testen bij de dokter.

Kritische grens

Maar zo’n app heeft alleen zijn effect als genoeg mensen hem installeren. Volgens een studie van de universiteit van Oxford en Google zou een adoptiegraad van 75 procent het aantal besmettingen met 81 procent kunnen verminderen en het aantal doden met 78 procent. Maar als 15 procent van de bevolking hem heeft, zouden er al 15 procent minder mensen besmet geraken en 11,8 procent minder doden vallen.

En daar zit Nederland nu aan. De app werd door 15 procent van de Nederlandse bevolking gedownload. In België heeft nog maar 8 procent van de bevolking hem, maar het aantal downloads gaat er wel goed op vooruit. Aan het begin van de maand hadden nog maar 403.000 Belgen hem, nu al 970.000. Dat is een groei van 140 procent in twee weken tijd. U vindt de app in de appstore op uw smartphone.

Ondertussen loopt het aantal besmettingen in Nederland nog wel steeds stevig op. Het land zit aan 841 gevallen per 100.000 inwoners. In ons land zijn dat er 387. Er zijn dan ook geruchten dat Nederland de komende week zijn maatregelen verstrengt.

Meer