Nederland grootste importeur van zonnebloemolie en maïs uit Oekraïne

Je hebt het misschien gemerkt in de supermarkt: de rekken voor zonnebloemolie zien er opvallend leeg uit, omdat consumenten massaal hamsteren als gevolg van de oorlog in Oekraïne, een belangrijke producent. Maar hoeveel Oekraïense zonnebloemolie voert Europa in?

Het Nederlandse Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) dook in de cijfers en concludeert dat Nederland de grootste afnemer is.

Onze noorderburen haalden in 2021 voor 641 miljoen euro ruwe zonnebloemolie uit andere landen, waarvan 538 miljoen euro (84 procent) uit Oekraïne. Nederland is de grootste importeur van ruwe zonnebloemolie in de Europese Unie én ook het land dat de meeste ruwe zonnebloemolie uit Oekraïne haalt.

“Het grootste deel van de ruwe zonnebloemolie die Nederland invoert uit Oekraïne komt uiteindelijk in het buitenland terecht, direct als wederuitvoer, of indirect als export na verdere verwerking in Nederland. Slechts 15 procent blijft achter in Nederland, vooral na verdere verwerking in Nederland”, nuanceert het CBS.

De rush op zonnebloemolie leidt in verscheidene EU-landen tot lege rekken. Het statistiekenbureau wijst erop dat zonnebloemolie niet alleen in de keuken gebruikt wordt, maar ook in verwerkte producten als koekjes, mayonaise, babyvoeding en vleesvervangers zit. “Het is te vervangen door bijvoorbeeld raapzaadolie, sojaolie of palmolie, maar deze zijn niet altijd goed of goedkoop beschikbaar”, zegt het CBS.

Maïs

België voert volgens het CBS helemaal geen zonnebloemolie uit Oekraïne in, maar wel maïs. De import van maïs uit Oekraïne bedroeg 154 miljoen euro in 2021, wat goed is voor 32 procent van de totale maïsinvoer in ons land. Ook voor maïs is Nederland (536 miljoen euro) de koploper wat betreft import uit Oekraïne, gevolgd door Spanje.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20