Neckermann gered door schuldeisers

De schuldeisers van Neckermann stemden maandag met een grote meerderheid voor het reorganisatieplan dat het bedrijf voorlegde in de ondernemingsrechtbank van Waals-Brabant. Slechts negen van de 119 schuldeisers stemden tegen het plan.

Het huidige Neckermann is ontstaan na het faillissement van Thomas Cook. De Spaanse reisorganisatie Wamos Group nam 62 van de 91 reiswinkels over en plaatste die onder het uithangbord van Neckermann, dat een dochtermerk van Thomas Cook was.

De Neckermann-winkels kenden begin dit jaar een nieuwe start, maar het coronavirus gooide na enkele maanden roet in het eten, waardoor de verkoop tot nul terugviel. Eind oktober vroeg Neckerman bescherming tegen schuldeisers aan bij de ondernemingsrechtbank in Nijvel, nadat het bedrijf tevergeefs staatssteun had gevraagd. De reisorganisator zei toen dat hij extra tijd wilde om financiële steun te vinden en de schulden te heronderhandelen met zijn schuldeisers, en benadrukte niet failliet te zijn.

Opluchting

Het bedrijf legde maandag zijn reorganisatieplan voor aan de schuldeisers. Vooral enkele minder grote schuldeisers en de FOD Financiën stemden tegen het plan. Een van de grootste schuldeisers, een Spaans bedrijf, ging ermee akkoord dat zijn schuld van 2,2 miljoen euro niet wordt afgelost maar wordt omgezet in aandelen.

Neckermann is tevreden met de resultaten van de stemming, die aantonen dat het bedrijf nog steun geniet. Het is ook een opluchting voor het personeel dat momenteel tijdelijk werkloos is, aldus de verantwoordelijken na de zitting van de rechtbank.

‘We gaan nu intern aan de slag om dit reorganisatieplan uit te voeren, net als de kapitaalverhoging die ervoor zal zorgen dat we onze activiteiten kunnen voortzetten’, klinkt het nog. ‘We weten niet wanneer de reissector opnieuw zal kunnen opstarten. Dat hangt niet van ons af en de informatie verandert elke dag. We hopen dat de komst van het vaccin zal helpen, zelfs al is dat niet voor meteen. We weten alleszins dat onze klanten zin hebben om weer te reizen en klaar zullen zijn als het weer mogelijk is.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20