Nationale Bank van België: “Voorzichtig beleid belemmert toegang van jongeren tot vastgoedmarkt niet”

Het prudentieel beleid van de Nationale Bank van België (NBB) bemoeilijkt de toegang van jongeren tot de vastgoedmarkt niet. Dat heeft de NBB donderdag opnieuw gezegd.

Als reactie op de hevige concurrentie tussen de banken en het verschijnen van bepaalde risico’s op de hypotheekmarkt, beveelt de NBB de Belgische banken sinds eind 2019 aan om voorzichtiger te zijn bij het toekennen van hypothecaire kredieten. Het gaat dan vooral over de kredieten met een quotiteit – dat is de verhouding tussen de som van het woonkrediet en de waarde van de woning – van 90 procent of meer.

Omdat de koper dan in sommige gevallen meer eigen vermogen op tafel zou moeten leggen, werd gevreesd dat de jongeren zo moeilijker onroerend goed zouden kunnen kopen.

Die perceptie is onterecht, verdedigde de NBB zichzelf donderdag met cijfers van zijn Centrale voor kredieten aan particulieren tot en met augustus dit jaar. Het aandeel kredietnemers  van jonger dan 35 jaar bij de Belgische banken is sinds 2015 stabiel gebleven rond 35 procent. Bovendien werd een grote meerderheid van de hypotheken met een quotiteit van meer dan 90 procent toegekend aan kredietnemers jonger dan 35. Dat toont volgens de NBB aan dat de banken de beleidsmarges gebruiken om de toegang van jongeren tot de vastgoedmarkt te blijven garanderen.

Als jongeren het moeilijk hebben om een woning te kopen, is dat meer te wijten aan de stijgende prijzen van de laatste jaren, tegen een achtergrond van lage rentevoeten en een bijzonder dynamische markt. In 2021 zal opnieuw een recordaantal hypotheekleningen worden toegekend, na twee al zeer sterke jaren. 

De aanbevelingen hebben ook hun doel bereikt, namelijk het aantal risicovollere leningen te verminderen, zegt de NBB.

De NBB had het ook over de strengere regels van de Europese bankautoriteit (EBA) over de toekenning en de controle op leningen. Vanaf 2022 zullen banken een “voorzichtige schatting” van het onroerend goed moeten maken voor ze een hypotheek kunnen geven. Dat betekent echter niet dat kopers een externe schatter moeten inschakelen, met de extra kosten van dien, omdat de banken ook hun eigen interne statistische modellen kunnen gebruiken. De NBB verwacht dat de banken dat in de meeste gevallen ook zullen doen om de waarde van residentieel vastgoed te bepalen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20