Nationale Bank niet gerust in toekomst Belgische systeembanken

Acht grote Belgische banken dienen de volgende jaren bijkomende kapitaalbuffers aan te leggen. De inspanning moet het Belgisch financieel stelsel verder versterken. Dat heeft de Nationale Bank van België (NBB) beslist. De betrokken instellingen zijn immers zonder uitzondering systeembanken, die niet in gebreke mogen blijven, aangezien ze een significante impact kunnen hebben op het financiële stelsel of de reële economie.

De aanbouw van de buffers moet begin januari van start gaan en wordt gespreid over een periode van drie jaar. De operatie komt bovenop de inspanningen die moeten gedaan worden om te beantwoorden aan de kapitaalvereisten die door de Europese Bank worden opgelegd.

De bijkomende kapitaalbuffers worden opgelegd aan de vier grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC Bank, Belfius en ING België, die een extra reserve van 1,5 procent moeten voorzien. Ook Axa Bank, Argenta, Euroclear en Bank of New York Mellon (BNYM) moeten van de Nationale Bank echter bijkomende inspanningen doen en dienen hun buffers met een reserve van 0,75 procent aan te vullen.

Verdediging

De Nationale Bank van België wijst erop dat de nodige verdedigingsmechanismen dienen ingebouwd te worden, aangezien moet vastgesteld worden dat de macro-economische en financiële omgeving een uitdaging blijven voor de financiële sector.

Er wordt nog op gewezen dat de winstgevendheid van de banken de voorbije kwartalen weliswaar is verbeterd, maar volgens de Nationale Bank moet worden verwacht dat de aanhoudend lage rentetarieven uiteindelijk op de winstgevendheid van de instellingen zullen beginnen te wegen.

Ook is er de scherpere concurrentie van klassieke partijen, maar ook van nieuwe financiële technologiebedrijven. “

De banken worden dan ook aangeraden ervoor te zorgen dat hun solvabiliteitspositie toereikend zal zijn om te voldoen aan alle toekomstige vereisten, met voldoende marge om hun levensvatbaarheid op lange termijn te ondersteunen en indien nodig het dividend voor de aandeelhouders te beperken,” aldus de Nationale Bank.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20