Nationale Bank krijgt enorme klap op de beurs

Het aandeel Nationale Bank krijgt een klap van 12 tot ruim 17 procent in de eerste handelsmomenten op de Brusselse beurs. Het gaat om een reactie op de sombere verliesprognoses die de instelling gisteravond publiceerde.

Wat is er aan de hand? De Nationale Bank (NBB) raamt dat haar verlies in het huidige boekjaar tussen 600 miljoen en 800 miljoen euro zal uitkomen dreigt “in de huidige marktomstandigheden” uit te komen op een opgeteld verlies van 9 miljard euro in de periode tot en met 2027.

De beursreactie: Beleggers reageren geschrokken, omdat de kansen toenemen dat de NBB de komende jaren weinig of geen dividenden gaat uitkeren. Een stabiele dividendenstroom is altijd al een van de sterke punten geweest van het aandeel, maar dreigt nu op te drogen.

Niet de eerste keer: Het is de tweede schok voor de beurskoers op korte tijd. Ook bij een vorige prognose kreeg het aandeel een klap. Die vooruitzichten kwamen er nadat De Nederlandsche Bank (DNB), haar Nederlandse tegenhanger, waarschuwde voor grote verliezen als gevolg van het gewijzigde rentebeleid.

Waarom beursgenoteerd? De Nationale Bank, met Pierre Wunsch als gouverneur, is juridisch een vreemde eend in de bijt, want de instelling is voor de helft in overheidshanden en zit voor de overige helft bij het grote publiek via de beurs. Die verdeling van het aandeelhouderschap gaat terug tot 1848. Door de monsterverliezen dreigen zowel de federale overheid als de beleggers op droog zaad te zitten.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20