Nationaal Crisiscentrum: ‘Peuter overleden aan Covid-19, dit is een wake-upcall’

Tijdens een persconferentie gaf het Nationaal Crisiscentrum een stand van zaken rond de epidemiologische situatie in België.

Als gevolg van een Covid-19-besmetting zijn de afgelopen dagen een kindje van 3 jaar en een jongere van 18 jaar overleden. ‘Dat raakt ons allemaal diep als wetenschappers en als ouders’, begint interfederaal woordvoerder Boudewijn Catry de persconferentie met een droevige aankondiging.

Afgelopen maandag heeft ons land afgeklokt op 416 nieuwe besmettingen. ‘De stijgende trend is nog niet gebroken. Het is van het allergrootste belang dat de infectiesneeuwbal gestopt wordt. Was uw handen, hou anderhalve meter afstand, draag een mondmasker’, herhaalt Catry de belangrijkste richtlijnen om een besmetting te vermijden.

Dit zijn de belangrijkste cijfers:

  • In totaal telt ons land 64.847 bevestigde gevallen van Covid-19.
  • Tussen 14 en 20 juli waren er elke dag gemiddeld 3 overlijdens te betreuren. In de week voordien waren er dat nog gemiddeld 2.
  • Tijdens de voorbije 7 dagen (17 tot 23 juli) waren er gemiddeld 15 ziekenhuisopnames per dag. Dat is 53 procent meer dan in de week ervoor.

Het Nationaal Crisiscentrum herhaalde ook dat spatmaskers, die vaak in de horeca gebruikt worden, absoluut niet de nodige bescherming bieden. ‘De mond en de neus zijn niet of nauwelijks afgedekt of beschermd. De bescherming van zowel de drager als de omgeving is onvoldoende’, klinkt het ook in een persmededeling van de FOD Economie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20