Nationaal Crisiscentrum: ‘Als het zo doorgaat, zal Brussel het niveau van provincie Antwerpen bereiken’

Het Nationaal Crisiscentrum gaf woensdagochtend opnieuw een update van de epidemiologische situatie tijdens een persconferentie.

Er werden de afgelopen week gemiddeld 604 nieuwe besmettingen per dag vastgesteld. ‘Gelukkig zien we sinds enkele dagen dat deze toename aan het afvlakken is. De exponentiële groei lijkt gestopt’, zegt Steven Van Gucht, die wijst op geografische verschillen. ‘In de provincie Antwerpen zien we een daling van 3 procent. De grootste stijging zien we in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.’ Als de toename aanhoudt, zal de regio binnen twee weken het huidige niveau van de provincie Antwerpen bereiken, vermoeden de wetenschappers.

Van Gucht gaf ook uitleg over de cijfers die dagelijks gemonitord worden. Tijdens de eerste golf lag de focus voornamelijk op de ziekenhuiscijfers, terwijl dat nu eerder de nieuwe besmettingen zijn. Die switch werd bewust gemaakt, gaf de interfederaal woordvoerder aan. ‘We beschikken over voldoende testcapaciteit en de besmettingscijfers geven beter aan hoe de toestand aan het evolueren is’, zei hij. ‘Stijgende cijfers zijn een belangrijke wake-upcall om in te grijpen en te vermijden dat er zich een overbelasting van het ziekenhuissysteem voordoet.’

Tot slot benadrukte het Nationaal Crisiscentrum dat er geen bezwaren zijn om airconditioning te gebruiken tijdens deze hittegolf. ‘Dat is zelfs belangrijk op plaatsen waar mensen wonen die kwetsbaar zijn voor extreme hitte, zoals in de woonzorgcentra. Als de installatie goed onderhouden wordt, bestaat er geen risico op besmetting’, klonk het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20