NASA lanceert missie om asteroïden van Jupiter te bestuderen

NASA heeft met succes een onbemand ruimtevaartuig gelanceerd dat de asteroïden rond Jupiter gaat bestuderen. Lucy, zo heet de missie, zal twaalf jaar duren. 

De lancering vond plaats op zaterdagochtend in Florida, nabij het Cape Canaveral Space Force Station, rond half zes. Lucy keert rond oktober volgend jaar, na een baan om de zon, terug. Pas in 2024 zal ze daadwerkelijk naar Jupiter reizen en een asteroïde genaamd Donaldjohansen van dichterbij bestuderen.

Daarna is Lucy klaar om ook de Trojan-asteroïden onder handen te nemen. Deze asteroïden draaien niet in een baan om de gasreus heen, maar delen Jupiters baan om de zon.

Voor NASA dienen de asteroïdes als tijdcapsules van de geboorte van ons zonnestelsel. Ze zouden mogelijk gemaakt zijn van hetzelfde primordiale materiaal waar de buitenste planeten uit bestaan. Lucy zal waarschijnlijk pas in 2027 bij de asteroïden raken, maar dat vindt missiehoofd Hal Levison het wachten waard. “Deze objecten zijn van immense wetenschappelijke waarden. Het zijn net diamanten in de lucht.”

Lucy is de eerste missie ooit die de Trojanen-asteroïden bestudeert.

Meer