NASA betaalt bedrijf 1 dollar om maangrond te verzamelen

Het Amerikaans ruimte-agentschap NASA heeft een bijzondere deal gesloten met Lunar Outpost. Dat zal in ruil voor een volledige dollar een halve kilo maangrond bijeenrapen.

Ruimtebedrijf Lunar Outpost uit Colorado heeft wellicht het goedkoopste NASA-contract ooit gesloten. Voor een dollar zal het bedrijfje 50 tot 500 gram maangrond zoeken voor NASA. Uiteraard gaat het niet om een volledige operatie met raket en lander inclusief, maar toch is het een opvallende overeenkomst.

Prijskaartje: lager

NASA had aangegeven tot 25.000 dollar per missie te willen betalen. Uiteraard moeten de bedrijven zelf geen raket, maandlander of dergelijke grote kosten op zich nemen. Het gaat echt enkel om het verzamelen van de stof en vervolgens precies aanduiden waar die ligt.

Oorspronkelijk dacht NASA dat de ondergrens voor die missie op 5.000 dollar zou liggen, en er kwamen dan ook offertes binnen van 25.000 en 15.000 dollar. Waarom is het aanbod van Lunar Outpost dan zo laag?

Extraatje

Dat het een beetje om een promostunt gaat, mag duidelijk zijn. Maar de roboticamaker uit het stadje Golden, vertrekt al naar de maan en gaat daar al een heel vergelijkbare missie uitvoeren. Bijgevolg is er geen extra werk aan de missie verbonden en rekende het bedrijfje dat ook niet door. Achteraf pikt NASA de verzamelde maangrond op.

Met wie Lunar Outpost naar de maan vertrekt, is nog onduidelijk. CEO Justin Cyrus liet al optekenen dat er, zoals eerst werd gecommuniceerd, gepraat wordt met Jeff Bezos. Die zou in 2023 naar onze maan vertrekken met zijn ruimtebedrijf Blue Origin. Een robot van Lunar Outpost zou dan meegaan aan boord. Maar dat staat helemaal nog niet vast en er zijn nog geen contracten getekend, bevestigde ook Bezos zelf.

Naast Lunar Outpost zullen nog twee bedrijven een vergelijkbare missie uitvoeren. De andere twee zijn het Californische Masten Space Systems en het Japanse ispace. Het eerste contract is goed voor 15.000 dollar en wordt uitgevoerd in 2023. De Japanners spreiden twee ruimtereizen van 5.000 dollar elk over 2022 en 2023.

Drie schijven

Grappig detail: NASA betaalt de ruimtebedrijven in drie schrijven. De eerste tien procent komt meteen. Tien procent komt er zodra de robot op pad gaat. Tien procent komt er nadat NASA de grond heeft kunnen traceren. In het geval van Lunar Outpost komt dat neer op de drie ronkende bedragen van 10 dollarcent, 10 dollarcent en 80 dollarcent.

Op de vraag of NASA de microbedragen echt op die manier zal overmaken, antwoordde Phil McAlistar, de commerciële ruimtedirecteur van NASA met een volmondig ‘ja’.

Hier is de pitchvideo van de robot van Lunar Outpost.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20