Verenigde Staten investeren in opkuis verlaten mijnen

In de Verenigde Staten zal de regering dit jaar 725 miljoen dollar federale fondsen beschikbaar stellen aan lokale overheden om verlaten kolenmijnen op te ruimen. Dit is een van de initiatieven die die de Amerikaanse overheid lanceert in de strijd tegen de vervuiling die door de decennialange winning van fossiele brandstoffen is opgebouwd.

Het geld vertegenwoordigt een deel van een pakket van 11,3 miljard dollar dat aan mijnontginning werd toegewezen in de infrastructuurwet die het Amerikaanse Congres vorig jaar heeft aangenomen.

Verkiezingsbelofte

Het programma maakt deel uit van de belofte van Amerikaans president Joe Biden om nieuwe banen te creëren, de gezondheid en veiligheid te verbeteren en tegelijkertijd de klimaatverandering tegen te gaan.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei het volgende anderhalve decennium elk jaar een bedrag van 725 miljoen dollar onder de getroffen staten en stammen te zullen verdelen. Voor dit jaar is er financiering beschikbaar voor tweeëntwintig staten en de Navajo Nation.

Pennsylvania zal daarbij op de grootste financiering (bijna 245 miljoen dollar) kunnen rekenen, gevolgd door West Virginia, Illinois, Kentucky en Ohio.

Bob Casey, Democratisch senator voor Pennsylvania, wees erop dat zijn staat de thuisbasis is van een derde van de verlaten mijnsites die in de Verenigde Staten kunnen worden aangetroffen. Hij voegde eraan toe te verwachten dat de staat de volgende jaren uit het programma ongeveer 3 miljard dollar zal ontvangen.

Tewerkstelling

In Pennsylvania zouden meer dan zevenduizend rivieren en beken door de mijnactiviteiten zijn vervuild. De staat is er tot nu toe in gelukt om meer dan 368.277 vierkante kilometers voormalige mijnsites te saneren.  Maar daarmee is nog altijd slechts een derde van de totale gecontamineerde oppervlakte opgekuist.

De financiering moet prioriteit geven aan projecten die voormalige mijnwerkers in dienst nemen. De Amerikaanse regering zegt te hopen dat de fondsen nieuwe banen zullen creëren, maar ook typische mijnbouwregio’s zullen helpen bij de diversificatie van hun economieën.

Onder meer wordt daarbij gedacht aan projecten om gevaarlijke mijnschachten te sluiten, onstabiele hellingen te stutten, de opruiming van schadelijke producten en het herstellen van watervoorraden die door de mijnbouw zouden zijn beschadigd.

De toewijzingen van de budgetten zijn gebaseerd op de volumes steenkool die in de verschillende regio’s historisch werden geproduceerd.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20