Rechtbank geeft Greenpeace weinig kans op succes in milieuklacht tegen Volkswagen

De rechtszaak die de milieuvereniging Greenpeace tegen Volkswagen in Duitsland heeft ingediend en waarbij geëist wordt dat de constructeur zijn doelstellingen op het gebied van emissiereducties aanscherpt, is ontvankelijk, maar zal waarschijnlijk niet tot een veroordeling leiden. Dat heeft een rechtbank in de Duitse stad Braunschweig gezegd. Er is later deze maand over het dossier nog een hoorzitting gepland.

Waarom is dit belangrijk?

De klacht tegen Volkswagen werd neergelegd door twee vertegenwoordigers van Greenpeace Deutschland en de milieuactiviste Clara Mayer. De klagers voeren aan dat hun fundamentele vrijheden worden geschonden door de impact die Volkswagen op de klimaatverandering heeft.

Strijd tegen broeikasgassen: Geëist wordt dat Volkswagen tegen eind dit decennium stopt met de productie van auto’s die broeikasgassen uitstoten.

  • Tegelijkertijd wordt gevraagd dat Volkswagen zou worden verplicht om zijn uitstoot met koolstofdioxide tegen eind dit decennium met minstens 65 procent te verminderen tegenover het niveau dat vijf jaar geleden werd genoteerd.
  • De klacht is gebaseerd op de uitspraak van een Duitse rechtbank bijna twee jaar geleden. Daarin werd geoordeeld dat Duitsland de grondrechten van de toekomstige generaties inwoners schendt door hen onvoldoende bescherming te bieden tegen de gevolgen van de klimaatverandering.
  • Tevens werd verwezen naar de uitspraak van een Nederlandse rechtbank dezelfde maand, waarbij oliemaatschappij Shell werd bevolen zijn uitstoot te verminderen.
  • Woordvoerders van de rechtbank in Braunschweig stelden nu echter dat het niet duidelijk was of die eerdere Duitse uitspraak ook van toepassing kon zijn in een zaak tussen particuliere entiteiten.
  • “Grondrechten gelden rechtstreeks tussen burgers en de staat”, werd er daarbij geopperd. “Dit dossier heeft een specifiek karakter. Er is hier immers sprake van een geding dat door een particulier tegen een onderneming is aangespannen.” Geopperd werd dat het geding weinig kansen op slagen had.

Mogelijk in beroep: Een rechtbank in Stuttgart liet eerder ook al een soortgelijke zaak van de milieubeweging Deutsche Umwelthilfe tegen autobouwer Mercedes-Benz vallen.

  • Daarbij was aangevoerd dat er nog geen tastbaar bewijs was dat de autobouwer met zijn activiteiten de rechten van de eisers had geschonden. Tevens werd gesteld dat de wetgever en niet de rechtbank verantwoordelijk is voor de bescherming van het leefmilieu. 
  • Deutsche Umwelthilfe is tegen die uitspraak in beroep gegaan. Greenpeace zou gelijkaardige plannen hebben indien het geding van de milieuvereniging door de rechtbank later deze maand zou worden verworpen.
  • Een andere klacht van Deutsche Umwelthilfe, tegen autobouwer BMW in München, loopt nog. Daar is de volgende zitting gepland voor de tweede helft van volgende maand.

Verkoop elektrische wagens bijna kwart gestegen: Het merk Volkswagen heeft het voorbije jaar 4,56 miljoen wagens verkocht. Dat betekende een daling met 6,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

  • Wel wordt opgemerkt dat de verkoop van elektrische wagens met 23,6 procent tot ongeveer 330.000 exemplaren is gestegen.
  • Anderzijds bleken suv-modellen met een stijging van 4 procent het snelst groeiende marktsegment van het Duitse automerk. In de Verenigde Staten vertegenwoordigde dit type wagens zelfs 80 procent van alle verkopen.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20