Na ruim acht jaar wachten: nieuwe luchthaven Berlijn heeft uitzicht op eerste vluchten

Op 31 oktober zullen er voor het eerst passagiers landen op de nieuwe luchthaven Berlijn Brandenburg. Vliegtuigen van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa en het Britse easyJet zullen gelijktijdig landen op de beide landingsbanen, zo kondigde de luchthavenuitbater vrijdag aan.

De opening zal niet gepaard gaan met grootse festiviteiten. Dat zou ongepast zijn, zo luidt het, niet alleen wegens de coronacrisis maar ook door de vele vertragingen en problemen tijdens de bouw. De nieuwe luchthaven had eigenlijk al in 2012 operationeel moeten zijn. Op 8 november wordt een andere Berlijnse luchthaven, Tegel, gesloten.

Lijdensweg

Het dossier van de nieuwe luchthaven heeft een lange lijdensweg doorgemaakt, waarbij ook van mismanagement en zelfs corruptie gewag werd gemaakt. De luchthaven zal uiteindelijk acht à negen jaar na de geplande opening in dienst kunnen worden genomen.

Na de val van de Berlijnse Muur beschikte de Duitse hoofdstad over drie luchthavens. Het beroemde Tempelhof is al langer uit dienst genomen. Ook de twee overblijvende luchthavens Tegel en Schönefeld bleken echter niet aan de vereisten van de toegenomen luchtvaart te kunnen blijven voldoen.

Daarom werd beslist om naast Schönefeld een compleet nieuwe luchthaven te bouwen. Veertien jaar geleden gingen de werken van start. Berlijn hoopte op vijf jaar tijd gloednieuwe luchthaven te hebben, maar door allerhande problemen liepen de werken gigantische vertragingen op.

Berlin-Brandenburg is voor vele Duitsers inmiddels een voorbeeld van een schandaaldossier. Om te beginnen moest het ontwerp van architect Meinhard von Gerkan voor de terminal tot twee keer toe worden hertekend om onder meer de shoppingruimte op de luchthaven uit te breiden.

Vervolgens ging een van de cruciale werfbedrijven failliet. Later kwamen problemen met sprinklers, vuurbestendige deuren en bekabeling aan de oppervlakte. Tevens moesten klachten over mogelijke corruptie worden bekeken. Uiteindelijk moest de aangekondigde openingsdatum zes keer worden uitgesteld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20