Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Na je persoonlijke gegevens wil Facebook nu je gezicht

Logo Business AM

19/12/2017 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

Facebook heeft recent de introductie van een aantal nieuwe toepassingen op basis van gezichtsherkenning bekendgemaakt. De nieuwe producten zullen volgens het bedrijf onder meer de gebruiker een sterkere bescherming bieden.

Critici waarschuwen echter voor een aantal dreigende problemen, onder meer op het gebied van privacy en beveiliging. De nieuwe toepassingen zullen de gebruiker onder meer toelaten te achterhalen wanneer beeldmateriaal over hemzelf door een andere partij op het sociale netwerk wordt gepubliceerd. Dat geldt ook voor materiaal waarbij aan de betrokkene geen tag werd toegewezen. Om de waarschuwing te ontvangen, hoeft men zelfs geen vrienden met de uploader te zijn. De technologie zal aan gebruikers met een visuele beperking tevens de kans bieden om te laten beschrijven met welke andere personen ze online in een foto zijn verschenen.

Verdediging

De ingreep moet de gebruikers toelaten zich gemakkelijker te beschermen tegen onder meer catfishing, waarbij beeldmateriaal van het slachtoffer wordt ontvreemd voor de aanmaak van een profiel van andere partijen of voor andere kwaadaardige online doelstellingen. Tevens zou de nieuwe toepassing een verdedigingswapen kunnen zijn tegen zogenaamde revengeporn. De functie zou de gebruikers volgens Facebook toelaten een grotere controle te houden over hun eigen online imago. Critici waarschuwen echter dat aan de technologie ook een aantal gevaren zijn verbonden.

Veiligheid

Op de nieuwssite Gizmodo maakte de Amerikaanse beveiligingsexpert Adam Harvey eerder al duidelijk dat het gebruik van gezichtsherkenning voor de consument een bijkomend veiligheidsprobleem kan worden. Hij maakte daarbij de vergelijking met de beveiliging van paswoorden. “Het is niet verstandig om die formules in andere content online te plaatsen,” aldus Harvey. “Op die manier zouden malafide figuren mogelijk toch de sleutel kunnen vinden om beveiligde content te kraken. Elke informatie die voor beveiligingsdoeleinden worden gedeeld, wordt minder veilig. Dat geldt ook voor beeldmateriaal.” “De gezichtsherkenning maakt het online delen van portretten nog meer riskant,” aldus Harvey. Gizmodo merkt verder op dat rond het gegeven een maximale transparantie zou moeten worden geboden. Daarbij wordt ook verwezen naar een lopend groepsgeding in de Amerikaanse staat Illinois, waarbij het bedrijf ervan beticht wordt de Biometric Information Privacy Act (Bipa) te hebben overtreden. Volgens het groepsgeding heeft Facebook nagelaten de intenties van zijn nieuwe strategie voldoende duidelijk te maken.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton