Na de hitte, het inferno: echt enorme branden razen door westelijke staten VS

Terwijl een nieuwe, ondertussen derde hittegolf in een dikke maand, het Amerikaanse Westen versmacht, is het ondertussen ook aan het branden gegaan. Verschillende, enorme natuurbranden kunnen voorlopig niet onder controle worden gebracht.

In Furnace Creek in Death Valley in de Mojave-woestijn in het zuidoosten van Californië werd het zaterdag 53 graden Celsius. Die schokkend hoge temperatuur was lager dan die van de vorige dag, toen het daar 54 graden werd.

Ongeveer 500 kilometer ten noordwesten, langs de grens met Nevada, woedt momenteel de grootste bosbrand van het jaar in Californië. De Beckwourth Complex Fire – een combinatie van twee door bliksem veroorzaakte branden die 72 kilometer ten noorden van Lake Tahoe branden – vertoont geen tekenen van aflaten; het vuur stormt naar het noordoosten van het bosgebied van de Sierra Nevada en is verdubbeld in omvang tussen het weekend.

De brand is slechts voor 8 procent onder controle en beslaat nu een gebied van bijna 350 vierkante kilometer. Maar het Beckwourth Complex Fire is slechts een van de vele grote branden die momenteel woeden in de westelijke staten. Gedreven door sterke wind, verdubbelde een bosbrand in het zuiden van Oregon over het weekend elke dag in omvang tot meer dan 600 vierkante kilometer.

Stroomproblemen en noodtoestand

De Californische elektriciteitsnetbeheerder stuurde zaterdag een Flex Alert uit om te waarschuwen voor stroomtekort, niet alleen vanwege de toenemende hitte, maar ook omdat de bosbrand in het zuiden van Oregon de hoogspanningslijnen bedreigde die geïmporteerde stroom naar Californië vervoeren. NV Energy, de grootste energieleverancier van Nevada, drong er bij klanten ook op aan om elektriciteit te besparen vanwege de hittegolf en bosbranden.

In Zuid-Californië heeft een bosbrand in het oosten van San Diego County zaterdag geleid tot de evacuatie van twee inheemse Amerikaanse reservaten. Een bosbrand in het zuidoosten van de staat Washington groeide uit tot bijna 155 vierkante kilometer in het Umatilla National Forest. In Idaho verklaarde gouverneur Brad Little de noodtoestand voor natuurbranden en mobiliseerde de nationale garde van de staat om te helpen bij het bestrijden van branden die waren ontstaan ​​nadat onweersbuien over de door droogte geteisterde regio raasden.

Bootleg Fire: “nog nooit gezien”

De brand in Oregon – bijgenaamd The Bootleg Fire – heeft al meer dan 600 vierkante kilometer in het zuidwesten van Oregon verbrand. Het vuur is de afgelopen drie dagen elke dag in omvang verdubbeld en is nul procent onder controle. Zondagavond waren meer dan 900 brandweerlieden bezig met het bestrijden van het vuur, dat naar verwachting pas op 27 juli onder controle zal zijn. “Brandweerlieden zien omstandigheden die ze nog nooit eerder hebben gezien”, zei Al Lawson, de commandant, op de televisie.

De brand begon een week geleden ongeveer 25 kilometer ten noordwesten van Beatty en hield aan onder heet, droog en winderig weer in het gebied. De oorzaak wordt nog onderzocht. Het weer, evenals hoog ontvlambaar struikgewas en hout na een aanhoudende droogte, droegen bij aan de extreem snelle groei ervan.

De omstandigheden waren zaterdag zodanig geëscaleerd, dat brandweerlieden moesten stoppen met werken en zich terugtrokken in vooraf bepaalde veiligheidszones.

Hulpdiensten zeiden dat er nog acht andere onbeheerde bosbranden brandden in de Pacific Northwest. Het totale brandoppervlak van die acht branden op zaterdag was ongeveer 540 vierkante kilometer.

Lees ook: Waarom het weergaloos inferno dat Amerikaanse Westkust gijzelt nog maar begin is van het nieuwe normaal

Lees ook: Kernenergie is niet de veiligste gok in een opwarmende wereld – dit is waarom

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20