PayPal-veteraan wordt CEO van MX, een start-up die fintechspelers met banken laat communiceren

MX, een firma die financiële bedrijven in staat stelt meer te doen met hun data, benoemt de voormalige PayPal-executive Jim Magats tot nieuwe CEO.

Jim Magats zal medio augustus zijn carrière bij het in de Amerikaanse staat Utah gevestigde bedrijf beginnen. Dat meldt het zakenmedium CNBC, op basis van een gesprek met MX-oprichter Ryan Caldwell. Magats was bijna twee decennia lang senior vicepresident en Head of Payments, Products en Engineering bij betaaltitaan PayPal.

“Jim begrijpt niet alleen de wereld van de betalingen volledig, maar ook de wereld van de gegevens en de connectiviteit, en vat echt waar het bij MX om draait”, zei Caldwell in het interview.

SWIFT

MX heeft, net als rivalen Plaid en Yodlee, de afgelopen jaren de groei van het Amerikaanse fintech-ecosysteem helpen faciliteren. Fintechs – technologiebedrijven die het bankwezen en de financiële sector ontwrichten – zijn geruime tijd hot geweest onder beleggers.

Het bedrijf gebruikt application programming interface-software (API) om banken en fintechfirma’s veilig met elkaar te helpen “praten” op het gebied van transacties en rekeninggegevens.

Dat doet denken aan de corebusiness van het in ons land gevestigde SWIFT, een streng beveiligd netwerk dat duizenden financiële instellingen over de hele wereld met elkaar verbindt. Plaid, de grote rivaal van MX, heeft echter gesuggereerd dat blockchain-technologieën een sneller, goedkoper alternatief voor SWIFT kunnen worden.

Fintechbubbel?

Magats neemt het roer over op een interessant moment: hij vervangt Shane Evans, die in januari tot interim CEO werd benoemd, toen het bedrijf zich aan het voorbereiden was op een beursgang of mogelijke verkoop.

MX, dat vorig jaar in een financieringsronde gewaardeerd werd op 1,9 miljard dollar, streefde naar een waardering van ten minste 5 miljard dollar, aldus een toenmalige bron van CNBC. De crash van de aandelenmarkten dit jaar heeft de plannen voor een IPO echter gedwarsboomd.

Fintechs hebben de laatste jaren veel investeerders aangetrokken. Vooral vorig jaar is een daverend financieel succes gebleken, omdat de coronacrisis het online betalen een boost heeft gegeven. Het was echter een succesverhaal zonder solide basis, meende investeerder J. Christopher Flowers. “Ik denk dat er veel bewijs is dat er zich een zeepbel aan het vormen is in de fintechmarkt”, liet hij in november optekenen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20