Musk vraagt aan rechter om Twitterbeperkingen uit 2018 ongedaan te maken: “Ik word begrensd in mijn recht op vrijheid van meningsuiting”

Tesla-baas Elon Musk is naar een rechtbank in New York getrokken om een overeenkomst met de SEC uit 2018 te wijzigen of ongedaan te maken. Hij zou naar eigen zeggen beperkt worden in zijn recht op vrijheid van meningsuiting.

Je zou het misschien niet zeggen, maar Musk moet zich aan enkele regels houden wanneer hij tweets publiceert. In 2018 heeft de Amerikaanse beurswaakhond hem beperkingen opgelegd nadat hij via het socialemediaplatform had aangekondigd dat hij Tesla van de beurs zou halen. Een overnemer zou toen bereid zijn geweest om 420 dollar per aandeel te betalen. Dat bleek niet waar te zijn, maar de tweets zorgden wel voor een stevige hausse van het aandeel van Tesla.

Schikking met de SEC

Musk kwam door zijn bericht in aanvaring met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Uiteindelijk hebben de twee partijen een schikking getroffen. Musk beloofde onder meer al zijn tweets die de beurskoers van Tesla kunnen beïnvloeden vooraf door juristen te laten controleren. Hij is sindsdien ook geen bestuurvoorzitter van Tesla meer. Nu wil hij dat een rechter de overeenkomst met de SEC aanpast of beëindigt. Volgens Musk wordt hij beperkt in zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Dat meldt het persagentschap Reuters.

In een brief van de advocaat van Musk aan een rechtbank in New York staat ook te lezen dat de miljardair vraagt om een dagvaarding van de SEC te blokkeren. In die dagvaarding vraagt de toezichthouder om gegevens te delen waaruit moet blijken dat Musk de goedkeuring had gekregen om een Twitter-poll over de verkoop van zijn aandelen te posten. Hij vroeg via die poll of hij 10 procent van zijn aandelen van de hand moest doen. Het merendeel van zijn volgers heeft toen “ja” gestemd. De aandelenkoers van Tesla nam een duik na die poll.

Het onderzoek van de toezichthouder moet onder meer aantonen of Kimbal Musk, de broer van de Tesla-baas, aandelen van de wagenproducent met voorkennis heeft verkocht. Hij heeft namelijk daags voor de poll Tesla-aandelen van de hand gedaan.

“SEC moet dit gedrag net aanmoedigen”

Tesla laat weten dat Musks tweet over de verkoop van aandelen “net gedrag is dat de SEC zou moeten aanmoedigen.” “De CEO heeft namelijk openlijk gecommuniceerd over zijn verkoopplannen met het publiek en de aandeelhouders”, klinkt het.

“Ik heb nooit gelogen tegen aandeelhouders. Ik zou nooit liegen tegen aandeelhouders”, zegt Musk nog in het document dat zijn advocaat heeft verstuurd naar de rechtbank in New York. Hij zegt daarin ook dat hij de overeenkomst met de SEC onder druk heeft ondertekend “zodat Tesla zou blijven bestaan.”

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20