Musk maakt zich zorgen over devaluatie van de greenback: “Beter om fysieke dingen te bezitten dan dollars”

Tesla-baas Elon Musk is bezorgd over de inflatie en de daaruit voortvloeiende devaluatie van de dollar. Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van verschillende grondstoffen die van vitaal belang zijn voor zijn bedrijven, Tesla en SpaceX, sterk gestegen.

De prijzen van allerhande grondstoffen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van wagens, waaronder nikkel, aluminium en palladium, zijn fors gestegen. Zonder die grondstoffen is het voor producenten van wagens zo goed als onmogelijk om onder meer accu’s of autocarrosserieën te ontwikkelen.

Heel wat producenten gaan dan ook gebukt onder de oplopende prijzen. Door de coronacrisis zaten al heel wat prijzen in de lift als gevolg van de problemen in de bevoorradingsketen, maar de oorlog in Oekraïne heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. Ook Tesla blijft niet immuun voor de oplopende grondstofprijzen. Sinds de start van het jaar is de aandelenkoers van het bedrijf al 25 procent in het rood gedoken.

Devaluatie van de dollar

In een reeks tweets uitte Musk zijn bezorgdheden over de inflatie voor de komende jaren. Hij zei dat “het over het algemeen altijd beter is om fysieke dingen te bezitten, zoals een huis of aandelen in een bedrijf waarvan je denkt dat het goede producten maakt, in plaats van dollars, wanneer de inflatie hoog is.”

Hij voegde eraan toe dat hij nog steeds Bitcoin, Ether en Dogecoin bezit en dat hij die munten niet zal verkopen. Dit lijkt misschien een beetje paradoxaal met de stelling dat men concrete dingen moet bezitten, maar de dollar verliest aan waarde – en met het conflict in Oekraïne weet niemand echt hoe ver en hoelang deze inflatie zal aanhouden – dus is het beter om alternatieven te vinden. Cryptomunten behoren tot die alternatieven.

Grondstoffen, goud en cryptomunten

Experts waarschuwen dat er momenteel veel op het spel staat tussen het Westen, Rusland en China. De westerse sancties zetten Rusland ertoe aan alternatieven te zoeken en afstand te nemen van het internationale financiële systeem waar de dollar koning is. Volgens de Amerikaanse investeerder Lawrence Lepard is wat er nu gebeurt “een echte valuta-aardbeving”. De enige historische gebeurtenis die hiermee vergelijkbaar is, is de loskoppeling van dollar van de goudstandaard in 1971.

De Verenigde Staten hebben op het vlak van valuta altijd een concurrentievoordeel gehad. De dollar is immers het meest gebruikte transactiemiddel ter wereld. Iedereen moet goederen en diensten inwisselen voor dollars, terwijl de Amerikaanse Federal Reserve gewoon meer dollars kan drukken. Maar als het Westen de dollar als wapen gebruikt (via sancties), zal het zijn doelwitten dwingen zich van de dollar af te keren. Zij zullen daarbij in de richting kijken van goud, grondstoffen of cryptomunten.

En wat heeft Poetin de laatste tijd gedaan? Hij heeft voor zijn land enorme hoeveelheden goud vergaard, terwijl hij tegelijkertijd profiteert van een gigantische hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen. De huidige inflatie wordt door Poetin gezien als een teken van zwakte en zou aantonen dat het op de dollar gebaseerde systeem onhoudbaar is geworden.

In een wereld van hyperinflatie verliest fiatgeld zijn waarde ten opzichte van reële activa die niet door het financiële systeem worden gecontroleerd: goud, grondstoffen en crypto’s. Maar denk ook aan aandelen en vastgoed. Op een bepaald vlak maken Musk en Poetin hetzelfde punt: inflatie brengt de dollar in gevaar.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20