Musk en Ma vrezen voor een demografische ramp

De volgende decennia zal de wereldwijde economie steeds meer met het probleem van een inkrimpende bevolking rekening moeten houden. Dit fenomeen wordt een van de grote uitdagingen waarvoor de mensheid een oplossing zal moeten vinden. Dat kwam naar voor tijdens een gesprek tussen de ondernemers Jack Ma en Elon Musk, respectievelijk oprichters van Alibaba en Tesla, op de World Artificial Intelligence Conference in de Chinese stad Shanghai.

Een gedeelte van de problematiek zou mogelijk wel door artificiële intelligentie kunnen worden aangepakt. Die technologie zal er volgens Ma immers uiteindelijk voor zorgen dat de mensen in de toekomst nog slechts twaalf uur per week zullen moeten werken.

Brein

Jack Ma en Elon Musk bespraken onder meer de mogelijke bedreiging die artificiële intelligentie voor de mensheid zou kunnen inhouden. De twee ondernemers waarschuwden daarbij echter vooral voor een inkrimpende wereldbevolking.

“China kent ongeveer achttien miljoen geboortes per jaar,” benadrukte Jack Ma. “Dat cijfer ligt veel te laag. China heeft veel meer geboortes nodig. Niet steenkool, petroleum of elektriciteit zijn de meest cruciale grondstoffen van de wereld. Het menselijk brein is veel belangrijkers. De wereld heeft meer mensen nodig, al kan dat voor velen misschien vreemd lijken op een planeet met 7,7 miljard inwoners.”

Ook Elon Musk erkende zich zorgen te maken over de geboortecijfers. “De meeste mensen denken dat er op de aarde al teveel mensen leven,” aldus Musk. “Dat is echter een achterhaald beeld. Het grootste gevaar is dat de wereldbevolking de volgende twintig jaar zal instorten.”

Geraamd wordt dat de wereldbevolking verder tot elf miljard inwoners zal aangroeien, om vervolgens te beginnen inkrimpen. Ook Jack Ma waarschuwde voor een gebrek aan geboortes. “China heeft momenteel een bevolking van 1,4 miljard mensen,” aldus de topman van Alibaba. “Dat lijkt bijzonder veel, maar de volgende twintig jaar zal blijken dat het land door een tekort aan mensen in grote problemen kan komen.”

Immigratie

“Terwijl een aantal landen nog steeds een groeiende bevolking kennen, beginnen elders de tekenen van inkrimping aan de oppervlakte te komen,” zegt Echo Huang, technologie-specialiste van het magazine Quartz. “China stapte enkele jaren geleden af van zijn decennialange eenkind-politiek. Desondanks is het aantal geboortes in het land de voorbije twee jaar gedaald.”

“Volgens de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen zou de Chinese bevolking over acht jaar kunnen beginnen te krimpen. Ook Japan kende vorig jaar per dag 1.230 meer overlijdens dan geboortes. Tijdens diezelfde periode liet Zuid-Korea 326.900 geboortes optekenen. Dat is het laagste aantal in minstens zestig jaar.”

“Een vergelijkbare situatie heerst in grote delen van Europa,” betoogt Huang. “Vrouwen beslissen steeds vaker om vrijgezel te blijven. Anderen trouwen nog wel, maar opteren voor minder kinderen.”

“Men verwacht dat de totale wereldbevolking nog tachtig jaar zal blijven groeien. Maar die populatie zal steeds meer uit oudere mensen bestaan. Dat is een van de redenen waarom Musk immigratie als een mogelijke oplossing voor de economieën afwijst.”

Zowel Musk als Ma hebben eerder al hun bezorgdheid over de evolutie van de wereldbevolking geuit. Ma moedigde zijn duizenden werknemers daarbij zelfs aan om vaker seks en meer kinderen te hebben.

Meer